Manka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: © European Union - EP.

Vladimír Maňka: Upravovať zbrane budú môcť už iba registrovaní odborníci

Európsky parlament tento týždeň schválil návrh smernice sprísňujúcej kontrolu nad strelnými zbraňami. Za kompromisnú podobu predlohy hlasovalo 491 zo 697 prítomných europoslancov, 178 bolo proti a 28 sa zdržalo.

Nová smernica okrem spoločných pravidiel pre označovanie a uchovávanie zbraní, alebo prepojenie databáz v členských štátoch o odmietnutých žiadostiach o zbrojný preukaz zakáže nadobúdať niektoré samonabíjacie, teda poloautomatické zbrane odvodené od armádnych typov automatických zbraní.

“Nebude môcť nikto tieto zbrane upravovať, iba odborníci, ktorí sú zaregistrovaní a autorizovaní, aby mohli tieto zbrane upravovať,“ vysvetľuje slovenský europoslanec Vladimír Maňka.

O pozmeňovacích návrhoch predložených poslankyňou Ditou Charanzovou v mene liberálov, sa ani nehlasovalo. Parlamentná spravodajkyňa Vicky Ford z Británie totiž varovala, že tým by prišli navnivoč všetky doterajšie práce na vylepšení pôvodného návrhu Európskej komisie a práva doterajších legálnych držiteľov by sa ocitli v ohrození.

Zo slovenských europoslancov podľa výpisu z hlasovania smernicu podporili Monika Flašíková-Beňová, Vladimír Maňka či Monika Smolková.

Reakcia na teroristické útoky

Ako reakciu na teroristické útoky v Európe mení Európsky parlament podmienky pre držiteľov zbraní. Chce tak zaistiť väčšiu bezpečnosť a zaplátať tak diery v legislatíve, keď v niektorých krajinách sa ľahšie dajú prerobiť expanzné zbrane na tie funkčné. Nové pravidlá budú musieť prijať všetky členské štáty Únie, a teda aj Slovensko. Prísnejšie to bude aj v prípadoch, ak budete chcieť vycestovať so zbraňou do zahraničia.

Viac..  Europoslanec Jozef Mihál: Namiesto dane z cukru dovoľte predčasným dôchodcom pracovať

Zmeny, ktoré už prešli europarlamentom sa budú týkať všetkých kategórií zbraní. Tak napríklad sa už nebudú môcť kupovať v hotovosti. Pri prerábaní na poloautomatické už nebudú môcť mať štandardne zásobník na 30 nábojov ale na 10.

Zavedú sa špeciálne výnimky pre tých, ktorí by spomínané zásobníky chceli mať na 30 nábojov. Športoví strelci zas budú musieť mať špeciálny zbrojný preukaz. Skracuje sa aj povolená dĺžka pažby, výnimku budú mať iba policajti a bezpečnostné jednotky.

Po vstúpení novej legislatívy do platnosti budú mať členské krajiny maximálne 15 mesiacov na to, aby ju prijali.

O red

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices