galko
Ľubomír Galko, podpredseda SaS. PHOTO: archív SaS.

Ľubomír Galko: Zúfalý rok vlády – dávam jej štyri mínus

Vláda si vzala sto dní. V prípade prípravy reforiem v absolútne kľúčových rezortoch – školstvo a zdravotníctvo dokonca rok. A čo vzniklo? Vzletné reči, a plány, čo zostali len frázami.

Je čas hodnotiť, najprv všeobecne :

Vláda sa rok vyhýbala všetkým čo i len trochu kontroverzným témam, ako napríklad v  školstve, či zdravotníctve. Premiér zatvára oči nad korupciou, na ktorú upozorňuje čoraz viac ľudí. Vláda sa prezentuje dobrými výsledkami, ale je to chválenie sa cudzím perím. To, že sa znižuje nezamestnanosť a rastú mzdy, je zásluha svetových ekonomických trendov, nie vlády. Tá však namiesto toho, aby v takýchto dobrých časoch šetrila, nezmyselne míňa. A keď prídu zlé časy, a oni prídu vždy, lebo taký je kolobeh dejín, nebudeme mať do čoho siahať po rezervy To žiadny dobrý hospodár nerobí.

Boj s korupciou a extrémizmom.

Aký boj? Kto bojuje s extrémizmom? Jedna hodina dejepisu navyše? A do toho prilievanie oleja do ohňa vyhláseniami o tom, ako vláda zatočí s Rómami?  Plus snaha o zrušenie dvojkolovej voľby predsedov VÚC, ktorá môže extrémistickým kandidátom len nahrať. Veď to je výsmech hovoriť, že vláda bojuje s extrémizmom. Opozičná strana Kotleba – ĽSNS je v niektorých situáciách najlepší spojenec vlády. Výsledky a spravodlivosť sú dôležité. Áno, polícia sa môže pochváliť istým „riešením“ korupcie, keďže je viacero relatívne známych ľudí stíhaných i odsúdených. Čo ale premiér a vláda nechápu je, že boj proti korupcii sa musí týkať všetkých. Nemôže to byt tak, že v štáte je istá skupina ľudí chránená, nedotknuteľná.  Vláda sa nemôže tváriť,  že bojuje s korupciou,  argumentujúc tým, že veď zatýka “tých druhých”. Ďalší problém neriešenia korupcie vládnych a vláde blízkych činiteľov je, že tým vyvolávajú ťažkú frustráciu nespravodlivosti a čo je ešte horšie, vytvárajú a prenášajú tieto vzorce správania na ľudí, ktorí sú potom ku korupcii ľahostajnejší, lebo si povedia: veď čo, aj tí tam hore korumpujú a kradnú.

Presne to, čo robí Robert Fico, že vyzýva ľudí, aby nedávali úplatky a nahlasovali korupciu, robili kedysi komunisti, aby od seba odvrátili pozornosť. Pritom oni vytvorili systém, keď korupcia doslova bujnela.

Dnes netreba ľudí vyzývať, aby nedávali úplatky lekárom či úradníkom, ale treba urobiť reformy v zdravotníctve a verejnej správe, aby nikomu nenapadlo úplatky brať či dávať. Dávajú sa úplatky, aby sme si kúpili banány či mandarínky? Dávajú sa úplatky v autoservise? Nedávajú, ale za komunizmu sa dávali. Úplatky sa dávajú tam, kde  ešte funguje socializmus, teda nedostatok, neadekvátne mzdy, moc zle platenej byrokracie. Toľko k tzv. občianskej korupcii.

Ale Slovensko má problém s inou korupciou a to je korupcia na najvyšších miestach. Citujem : „Netvárme sa tu, že korupcia na najvyšších miestach nie je, ona tam je.“ Na protikorupčnom seminári zorganizovanom úradom vlády pre štátnych úradníkov takto v prítomnosti premiéra Roberta Fica prehovoril generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Zdroj: TU.

Ale podľa ministra vnútra Kaliňáka korupcia na najvyšších miestach nie je.

Zdroj: TU.

A v tom je ten problém – dvaja kľúčoví politici v štáte – premiér a minister vnútra korupciu nielenže nevidia, ale sú do  nej priamo zapletení – veď čo iné je kauza Bašternák? Čo iné je, že Fico býva v Bašternákovom byte?! Akú informáciu týmto predseda vlády vysiela orgánom činným v trestnom konaní a každému občanovi na Slovensku. Že boj proti korupcii je na prvom mieste? To hádam nie!  A práve tento fakt, že Robert Fico a Robert Kaliňák sú dlhodobo na čele korupčnej chobotnice demoralizuje a rozkladá celú spoločnosť.

A práve otrasný stav spravodlivosti, slabá vymožiteľnosť práva a vznik veľkých majetkových rozdielov, ktoré nie sú výsledkom skutočných zásluh, ale špekulácií a podvodov, vytvára v spojení so slabou úrovňou vzdelanosti dobré podhubie pre extrémne názory a ich nositeľov. Extrémistom sa prestane dariť, keď budú občanom známe zdrvujúce dôsledky ich návrhov riešení. Keby ľudia v roku 1948 vedeli, k akému teroru, chudobe a zaostávaniu povedenie komunizmus, neodovzdali by komunistom moc. Rovnako ako predtým nacistom. Ľudia musia vedieť, že extrémisti sa im prihovárajú medovými rečami, ale v skutočnosti ich predstavy vedú k peklu na zemi, k diktatúre, násiliu. A preto riešením nie je ich izolácia, ale naopak ostrá a kvalifikovaná polemika s ich ideológiou a riešeniami. V čase internetu a sociálnych sietí mediálna izolácia je neúčinná, ba extrémistom dokonca vyhovuje, lebo nie sú konfrontovaní s opačnými názormi a faktami.

————————————————————————–

Hodnotenie vybratých rezortov

OBRANA

POZITÍVA :

– Biela kniha obrany (veľmi rýchlo po pár mesiacoch)

– snaha mať opäť plánovacie dokumenty (pripravuje sa „Dlhodobý plán“)

– zmluva o ochrane vzdušného priestoru s Českom (obsahuje aj dohodu o Renegate, čiže prípadnom zásahu voči narusiteľom)

– vyslanie jednotky do Lotyšska od apríla – je to síce len výcvik, ale dá sa na tom stavať do budúcnosti

– vylepšený zákon o dobrovoľnej vojenskej príprave

– aspoň mierne navýšenie rozpočtu – ale bolo možné už minulý rok vyjednať viac

NEGATÍVA :

– zatiaľ úplne stoja modernizačné projekty

– nezlepšuje sa situácia vojakov – odchody, nízke platy

– zvláštna personálna politika na MO

– katastrofálna komunikácia

– skoro žiadna aktivita proti extrémizmu, hybridným hrozbám atď

– zatiaľ neplníme ani zďaleka záväzky a nie je ani jasné, či plniť budeme (rozpočet, mechanizovaná brigáda atď)

DOPRAVA

POZITÍVA :

– ako-tak zredukovaný prúser ministra Počiatka s diaľničnými nálepkami (zníženie drakonických pokút – na základe tlaku strany SaS)

NEGATÍVA :

– od nástupu vlády sa 3x menil riaditeľ NDS

– neurobilo sa nič pre motoristov pri rokovaní o zákone o registračných poplatkoch za motorové vozidlá, (motoristi sú len dojnými kravami, platia a za svoje platby nevidia žiaden pokrok v obnove ciest)

Viac..  Jozef Mihál: Nástup umelej inteligencie všetkých zaskočil, na stole je prvý zákon jej regulácie

– minister pod tlakom Andreja Danka opätovne zaviedol IC vlaky, napriek tomu, že dobre vie, že sú a dlho budú stratové

– v rámci systémového plánovania rozvoja výstavby diaľničnej siete neurobil tento minister nič konštruktívne, nerešpektuje ani len PVV o uplatňovaní hodnoty za peniaze a podpisuje úseky diaľnic s cenami 40 mil/ km a viac

– ministerstvo ostáva naďalej netransparentné, bez vízie konkrétnych krokov rozvoja cestnej, železničnej a leteckej dopravy

ZDRAVOTNÍCTVO

POZITÍVA :

– obsadenie opozície v DR VŠZP a ÚDZS

– komunikácia s opozíciou

– pomenoval problémy vo VŠZP 200 miliónov, čiže už ich nie je možné ďalej kamuflovať

NEGATÍVA :

– zníženie platby za poistenca na historicky najnižšiu úroveň – 3,78% priemernej mzdy z roka spred posledných dvoch rokov, a to v čase keď sa ekonomike darí (je to o 120 miliónov menej ako išlo do zdravotníctva minulý rok)

– zrušenie stropov pre najlepšie zarábajúcich (trestanie úspešných a ich vyháňanie zo systému)

ŠKOLSTVO

POZITÍVA : žiadne

NEGATÍVA :

– upustenie od optimalizácie siete škôl (napriek jasne danému sľubu)

– upustenie od zmeny normatívneho financovania, resp. zrušenia zvyšovania normatívu pre menšie školy (napriek jasne danému sľubu)

– do konca roku 2016 mal vzniknúť Národný program rozvoja výchovy a vzdelávania – nevznikol

– naplneniu sľubu strán Most – Híd a Sieť z pred volieb, že učitelia budú do 2020 zarábať 80 % priemerného platu VŠ vzdelaných ľudí nič nenasvedčuje

– nesplnenie záväzku o rozširovaní kapacít materských škôl a lepšiemu prístupu k predprimárnemu vzdelávaniu (práve naopak, vláda schválila proti rodičom aj deťom namierený „jasličkový zákon“).

SOCIÁLNE VECI

POZITÍVA : žiadne

NEGATÍVA :

– rozpadá sa celé ministerstvo

– sociálne služby sú v katastrofálnom stave

– protiústavný a zlý jasličkový zákon (namierený proti rodičom aj deťom)

– papaláši sú prilepení na eurofondy (pričom parazitujú na najbezbrannejších)

– rozbitá sociálno-právna ochrana detí (kauza Čistý deň)

SPRAVODLIVOSŤ

POZITÍVA :

– nová úprava týkajúca sa osobného bankrotu (dve alternatívy : konkurz alebo splátkový kalendár)

– nová úprava exekučného konania  (sprísnenie zodpovednosti exekútorov a aj zohľadnenie sociálnej situácie povinných)

NEGATÍVA:

– protischránkový zákon, ktorý bolo treba už dvakrát plátať a má ďalšie nedostatky (napríklad to, že do registra partnerov verejného sektoru môžu zapisovať len advokáti, ktorí za to účtujú 600 eur, čo je pre malé firmy neprijateľné a tak sa radšej nezúčastňujú verejných obstarávaní)

——————————————————————————————

Čo dodať na záver

Tretej vláde Roberta Fica dôsledky jej chybných krokov v hospodárskej politike, ako aj reformnej impotencie pomáhajú tlmiť priaznivé externé ekonomické podmienky vo svete. Vďaka nim klesá nezamestnanosť, rastú daňové príjmy i reálne mzdy. Navyše, extrémne expanzívna monetárna politika ECB umožňuje vláde získať na finančných trhoch lacné zdroje, takže ani z tejto strany nie sú tlačení do výrazných rozpočtových úspor a konsolidácie verejných financií.

Napriek tomu už dnes celom zreteľne vidíme  ekonomické i politické limity tejto vlády. V zdravotníctve Smer-SD urobil obrovskú sekeru a miesto kompetentných riešení premiér Fico zdvíha telefón a riadi zdravotníctvo priamo. Takú kombináciu strachu a bezmocnosti málokedy vidno. Obdobná situácia je v školstve. Odborníci píšu koncepcie, rastie počet strán, kde sa snažia ukázať spoločnosti cestu vpred, ale koaliční lídri  Fico, Danko a Bugár majú plné ruky práce s tým, aby sa navzájom šachovali. Neurobia nič, čo by ich koaličný partner  mohol využiť proti nim.

Robert Fico si podrazy Andreja Danka v prípade toho lapsusu s energiami dobre zapamätal a začína mu to vracať aj s úrokmi. SNS upadá, čo v koaličné pnutie sa tým len prehlbuje. Výsledkom je však vládna reformná impotencia. Nerobím si preto ani najmenšie ilúzie, že pohnú so zdravotníctvom a školstvom.  Problémy v týchto sektoroch sa prehĺbia, ale počkajú na novú vládu.

Totálnym prepadákom je stav spravodlivosti. Vláda nesie dedičstvo Ficovej samovlády, ktorá uviazla v kriminálnych kauzách. Z pohľadu Roberta Fica a Roberta Kaliňáka neexistuje iné východisko ako mariť nezávislé vyšetrovanie. Na to však potrebujú ľudí v Policajnom zbore a na prokuratúre.  Áno, tých svojich ľudí v NAKA a v špeciálnom prokurátorovi Kováčikovi samozrejme majú, lenže oveľa väčší počet slušných prokurátorov a policajtov nemajú, takže nedokážu zastaviť ani tok informácií smerom k verejnosti. Preto vyplávala na povrch napríklad kauza Bašternák. A preto vďaka nej celé Slovensko vie, že Robert Fico býva v Bašternákovom luxuse, za ktorým sú s vysokou pravdepodobnosťou primitívne daňové podvody.

Robert Fico môže vyhrávať jednotlivé bitky, ale ten základný zápas o svoju morálnu bezúhonnosť prehral. A to ho dobehne. Nominálne síce stále vládne, ale reálne je už na ceste presne na to isté smetisko dejín, kde naňho čaká Vladimír Mečiar.

Táto vláda je poslednou vládou Roberta Fica a to je na nej to najlepšie. Prečo? Lebo je to už tretia vláda a opotrebovanosť Roberta Fica a strany Smer – SD je zjavná. Rok vlády hodnotím ako zúfalý – a preto jej dávam známku štyri mínus.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: EÚ potrebuje protiraketovú obranu aj kybernetický štít

V Európskom parlamente prebehla kľúčová diskusia o obrane EÚ. Podľa viacerých rečníkov je dôležité vytvoriť …

Consent choices