rimske zmluvy
Ilustračné PHOTO © European Union.

Európsky parlament pozval 751 Európanov diskutovať o tom, ako si predstavujú budúcnosť EÚ

Rímske zmluvy, podpísané pred 60 rokmi, položili základy hospodárskej integrácie a mieru a viedli k vytvoreniu dnešnej EÚ s viac ako pol miliardou ľudí. EP sa nedávno viackrát zamýšľal nad tým, čo sa podarilo dosiahnuť a akým smerom by sme sa mali uberať v budúcnosti. Chce však vedieť, čo si o tom myslia bežní ľudia. Preto pozval niekoľko stoviek občanov do Bruselu, kde budú môcť spoločne diskutovať o tom, ako si predstavujú budúcnosť EÚ. 

Do poslaneckých lavíc v Bruseli dnes zasadnú stovky občanov, ktorí si vyskúšajú aké je to rokovať v parlamentnom pléne. Rozprávať sa budú o tom, čo v EÚ funguje a čo nie a ako by sme mali reagovať na súčasné aj budúce výzvy. Hlavnými témami spoločnej debaty bude nezamestnanosť mladých, globalizácia, bezpečnosť, klimatické zmeny a EÚ po brexite.

Podujatie, ktoré sa volá „Občiansky parlament“ otvorí predseda Parlamentu Antonio Tajani a moderovať ho bude podpredsedníčka Mairead McGuinness. Svoju účasť prisľúbili aj viacerí poslanci.

„Zajtrajšia debata o budúcnosti Európy je debata občanov  a pre občanov. Európsky parlament, jediná priamo volená inštitúcia, pozval 751 Európanov pripravených diskutovať a predniesť svoje myšlienky ohľadne našej spoločnej budúcnosti. Naše dvere sú pre nich vždy otvorené,“ vyjadril sa včera ohľadne podujatia Antonio Tajani.

Viac..  EÚ prisľúbila Arménsku 270 miliónov eur, podporujú ho aj USA

V utorok je na pláne slávnosť k 60. výročiu, ktorej sa zúčastnia poslanci aj zamestnanci Parlamentu. Pozvanie prijala aj vyslankyňa dobrej vôle UNHCR Barbara Hendricks a rakúsky spisovateľ Robert Menasse.

Súčasť širšej debaty

„Občiansky parlament“ je dôležitou súčasťou politických podujatí pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv.

Počas februárového plenárneho zasadnutia poslanci prijali tri uznesenia o budúcnosti EÚ. Začiatkom marca im Jean-Claude Juncker predstavil päť scenárov z dielne Komisie. Koncom tohto týždňa sa bude o budúcnosti Európy hovoriť aj v Ríme, kde si 60. výročie Rímskych zmlúv pripomenú lídri členských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices