cierna hora
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Europoslanci ocenili reformné úsilie Čiernej Hory za rok 2016

Čierna Hora dosiahla v roku 2016 ďalší pokrok v prístupových rokovaniach, no napriek tomu, že v procese pristúpenia postúpila najďalej zo všetkých štátov, korupcia a organizovaná trestná činnosť v krajine vzbudzuje v poslaneckých radoch naďalej vážne znepokojenie. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválil Európsky parlament. Poslanci zároveň vyjadrili obavy nad údajnými pokusmi Ruska ovplyvňovať vývoj v krajine, ktorá sa pokúša o euroatlantickú integráciu.

„Čierna Hora naďalej zostáva pozitívnym príbehom západného Balkánu. Pokrok krajiny v procese aproximácie práva s acquis EÚ pokračuje dobrým tempom a očakávame, že krajina sa formálne stane v priebehu tohto roka členom NATO. Je nevyhnutné, aby sme naďalej vyzdvihovali úlohu členstva v EÚ pri udržovaní západného Balkánu pokope v snahe o mier a prosperitu,‟ uviedol spravodajca uznesenia Charles Tannock (ECR, UK).

Poslanci privítali skutočnosť, že doposiaľ bolo v rámci rokovaní otvorených 26 kapitol a dve boli uzavreté. Parlament vyzval Radu (ministrov) EÚ, aby rokovania s Čiernou Horou v roku 2017 urýchlila, a Podgoricu, aby zrýchlila tempo reforiem.

Parlament zároveň vyjadril hlboké znepokojenie nad polarizáciou domácej politickej scény a bojkotom parlamentných činností časťou opozície. Uznesenie, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 471 (za): 98 (proti): 41 (zdržalo sa hlasovania), v tejto súvislosti vyzýva opozíciu, aby využila ponuku účasti vo vláde a bojkot ukončila.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poslanci vyjadrili vážne znepokojenie v súvislosti s mierou korupcie a organizovanej trestnej činnosti v krajine. Nespokojnosť v poslaneckých radoch vyvoláva aj stav slobody médií v krajine a snahy o jej obmedzovanie.

Parlament tiež vyjadril obavy v súvislosti s údajnými pokusmi Ruska o ovplyvňovanie vývoja v Čiernej Hore a snahou o diskreditáciu októbrových volieb, ktoré by mohli spôsobiť ďalšiu destabilizáciu západného Balkánu. Poslanci preto vyzvali šéfku diplomacie EÚ Federicu Mogherini, aby pozorne sledovala prebiehajúce vyšetrovanie údajného pokusu o štátny prevrat v krajine.

O dac

Odporúčame pozrieť

J. Borrell: Európe bezprostredná vojna s Ruskom nehrozí, netreba zveličovať

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell vyhlásil, že hypotetická vojna Ruska proti krajinám …

Consent choices