obrana
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament chce, aby sme do obrany investovali viac a efektívnejšie

Európske krajiny by v obrane dosiahli viac, keby sa delili o svoje zdroje a koordinovali sa. Duplikácia, nadmerné kapacity a bariéry pre obstarávanie nás každoročne stoja miliardy eur. Uvádza sa to v správe, o ktorej Parlament rokoval 15. marca. Niektoré štáty EÚ v oblasti obrany už spolupracujú, no zatiaľ len príležitostne. Časy sa však menia a bezpečnostné výzvy sa na nás valia z viacerých strán. Na Európu tlačia aj Američania, chcú, aby sme do obrany začali investovať, ako sme prisľúbili.

V roku 2016 sa EÚ buď samotná alebo spoločne s NATO zhodla na viacerých iniciatívach, ktoré otvárajú nové možnosti spolupráce v oblasti obrany. Poslanci Európskeho parlamentu sú presvedčení, že tu chýba len politická vôľa, pretože všetky nástroje na užšiu spoluprácu sú už zakotvené v Lisabonskej zmluve. „Nepožadujeme tu militarizáciu EÚ,“ ubezpečil počas plenárnej debaty 15. marca jeden zo spoluautorov parlamentnej správy Michael Gahler (EPP, DE). Jeho kolega Esteban González Pons (EPP, ES) poznamenal, že „väčšia integrácia v oblasti obrany bude mať aj operatívne výhody“ a „členské štáty tak budú môcť odštartovať projekty, ktoré by samé spustiť nemohli.“

Poslanci chcú, aby sme investovali viac a efektívnejšie

Rozpočty na obranu sa od finančnej krízy značne znížili a aj keď sa trend začína uberať opačným smerom, stále to nie je ideálne. Od roku 2014 zvýšilo svoje rozpočty na obranu v pomere k HDP 14 členských štátov, Slovensko o jedno percento. Výdavky Spojeného kráľovstva, Francúzska a Nemecka predstavujú dokopy 60% zo všetkých výdavkov na obranu v EÚ. Svetové prvenstvo čo sa týka investícií do obrany však stále držia USA, investujú viac ako dvojnásobok celej európskej dvadsaťosmičky. Poslanci už vyzvali členské štáty, aby na obranu vyčleňovali 2% HDP, no momentálne tak robia len Gréci, Estónci a Briti. Parlament okrem toho požaduje spoločné využívanie zdrojov. Trh s obrannými zariadeniami je veľmi roztrieštený a tým pádom neefektívny. Vo svojej správe z tohto týždňa Parlament poukazuje na to, že efektivita našej bezpečnosti a obrany zodpovedá len 10-15% efektivity USA a navrhuje, aby Európska komisia uľahčila spoluprácu v oblasti obrany a to prostredníctvom Európskej agentúry pre obranu.

Viac..  Miriam Lexmann: Som rada, že došlo k dohode a 50 milliárd EUR pre Ukrajiny sme schválili

Spoločné vojenské kapacity a koordinácia

Štáty EÚ vždy tradične podporovali svoj vlastný zbrojársky priemysel a svojich dodávateľov. Preto je obranný trh v EÚ tak fragmentový. Zatiaľ čo v EÚ máme 154 rozličných zbraňových a 17 tankových systémov, v USA majú len po jednom.

Európske krajiny okrem toho svoj materiál nakupujú za drahšie, pretože nevyužívajú výhody nákupu vo veľkom. Nedávne odhady naznačujú, že v prípade spoločného obstarávania by mohla EÚ ušetriť 30%. Tieto peniaze by sa potom mohli investovať do výskumu a vývoja, kde tiež zaostávame.

Bezpečnosť nie len o tom, koľko míňame na obranu

Viac peňazí na obranu neznamená automaticky viac bezpečnosti. Sú tu aj ďalšie aspekty, ako napríklad rozvojová spolupráca na stabilizáciu nášho susedstva, opatrenia na prevenciu a riešenie migrácie a úsilie o udržanie svetového poriadku. Parlament podčiarkol ich dôležitosť vo svojom stanovisku o globálnej stratégii EÚ.

Lepšiu obranu chcú aj dve tretiny Európanov

To, aby EÚ robila v oblasti obrany a bezpečnosti viac ako doteraz, si želá 66% Európanov. Vyplýva to z minuloročného výskumu Eurobarometer. Odpovede Slovákov sa od európskeho priemeru moc nelíšia, silnejšiu obranu by rado videlo 64% našich občanov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices