Antonio Tajani
Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. PHOTO: © European Union- EP.

Antonio Tajani: Erdogan urazil všetkých Európanov

„Je to neakceptovateľné.“ Týmito slovami reagoval predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani na vyhlásenia Turecka, že Nemecko a Holandsko sa správajú ako nacisti, keď tureckým ministrom nedovolili aby u nich propagovali turecké referendum, ktorými by sa mali prezidentovi priznať nové právomoci. EÚ a Turecko síce spolupracujú v mnohých otázkach, od obchodu až po migráciu, no ich vzťahy za posledné roky rozhodne neboli ideálne. Prečítajte si, ako počínanie Turecka hodnotí Európsky parlament.

Turecku sa nepáči, že Nemecko a Holandsko nechcú, aby bolo na ich území propagované turecké referendum. „Je neakceptovateľné, že turecký prezident hovoril o nacizme vo vzťahu v demokratickej krajine. Nemecko plne garantuje všetky základné slobody a týmito komentármi Erdogan urazil všetkých Európanov,“ napísal Antonio Tajani v pondelok na svojom twitterovom účte.

Členstvo v EÚ

Turecko je kandidátskou krajinou na členstvo v EÚ už od roku 1999. Minulý rok v novembri však Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom požaduje dočasné pozastavenie prístupových rokovaní, pokiaľ Ankara neprestane s represiami. V dokumente sa píše, že Turecko nepreukazuje žiadnu politickú vôľu a jeho vláda sa svojimi krokmi čoraz viac vzďaľuje od Európy.

Počas plenárnej debaty v marci tohto roku kritizoval šéf skupiny ALDE Guy Verhofstadt (BE) Erdogana za to, že obhajuje „slobodu reči“, zatiaľ čo mnohí novinári sedia v Turecku vo väzení. „Jediné, čo môžeme teraz urobiť, je zmraziť rokovania o prístupe Turecka,“ vyhlásil.

Poslancov znepokojuje aj to, že Turecko si neláme hlavu s rešpektovaním ľudských práv. Členovia zahraničného výboru tam v auguste 2016 vycestovali na pracovnú cestu, jeho vtedajší šéf Elmar Brok zhodnotil tamojší vývoj slovami, že Turecko sa čoraz viac vzďaľuje od Európy. Situácia v Turecku bola aj predmetom viacerých plenárnych debát.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

Migrácia

V marci minulého roku podpísali EÚ a Turecko spoločnú dohodu ohľadne migrácie, vďaka ktorej k nám dnes ilegálne prúdi podstatne menej migrantov. Turecko však viackrát pohrozilo, že dohodu vypovedá, obviňujúc EÚ z toho, že nedodržiava svoje záväzky.

Vyslúžila si aj kritiku zo strany europoslancov. „Ak chceme, aby fungovala,  musíme sa postarať o zlepšenie podmienok pre utečencov,“ povedal v januári počas schôdze výboru pre občianske slobody holandský ľudovec Jeroen Lenaers.

Obchod

EÚ je pre Turecko jeho najväčším exportným trhom (44,5%), zatiaľ čo Turecko pre EÚ štvrtým (4,4%). Minulý rok v decembri Komisia navrhla aktualizovať našu spoločnú colnú úniu a posilniť tak bilaterálne obchodné vzťahy. Po skončené rokovaní bude musieť dohodu ešte odobriť Európsky parlament, len tak totiž bude môcť vstúpiť do platnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices