Arpád Soltész
Arpád Soltész. PHOTO: noviny.sk.

Arpád Soltész: Vyšehradská gubernia ruskej ríše ťahá Slovensko na dno

Vyzerá to ako formalita: európski lídri sa zlezú vo večnom meste na 60. výročie podpisu rímskych zmlúv. Západné Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko nimi založili predchodcu dnešnej EÚ – Európske hospodárske spoločenstvo. V sobotu by mali podpísať spoločnú deklaráciu, že ako teda ďalej. Už bez večne hundrajúcich Britov, samozrejme. Azda aj s Poliakmi a Maďarmi. A nebude to formalita. S trochou smoly sa to môže stať diplomaticky zdvorilým ukázaním dverí.

Jadrom spoločnej deklarácie bude hlbšia integrácia pre tých, ktorí sami chcú. Po slovensky povedané – vznikne elita, ktorá bude ďalej budovať európsku superfederáciu. Balast zostane ležať pri ceste. Dobrovoľne. Napríklad taká vyšehradská štvorka jasne dáva najavo, že sa hlbšie integrovať nemieni. Považuje svoje národné záujmy za prvoradé. Ďalšie odovzdávanie kompetencií do Bruselu je neprijateľné.

Znie to vznešene, kým to nerozmeníte na drobné: Riška už nebaví, aby stále iba niekomu držal balónik. Chce si konečne poriadne zavládnuť. Nehovoriac o ostatných chalanoch z partie, ktorí ešte nikdy poriadne nežrali. Však kým sa stihnú dostať ku stolu, budú dostávať už len starostlivo vymerané porcie podľa skúpych bruselských noriem a ešte ich budú musieť spôsobne papkať príborom. Žiadne slastné grganie, ako za Mečiara a Fica. Pre pravoverných fašistov je situácia ešte zložitejšia. Okrem hrubého násilia nemajú čo ponúknuť, a to sa v rámci EÚ uplatňovať nedá.

Slovensko však stále má šancu, kým Maďari už ani nemajú záujem. Definitívne zabetónovali ruský model kontrolovanej, neliberálnej demokracie, ktorí Poliaci ešte len teraz zavádzajú. Trochu to pripomína časy Mečiarovej vlády na Slovensku, len bez vidiny zmeny k lepšiemu po euroatlantickej integrácii. U nich prebieha opačný proces – dobre už bolo a teraz jasne smerujú na východ. Hlavným problémom pritom nie sú samotní maďarskí a poľskí diktátori. Problémom je masívna podpora, ktorú majú medzi ľuďmi.

Uverili, že národ je viac ako Európa. Ľudia napokon dokážu uveriť veľmi čudným veciam.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Poľský národ opakovane nebol schopný ani len uchovať si svoj štát. Možno preto, že bol tradičným spojencom Maďarska a dejiny nás učia, že kto mal za spojenca Maďara, vojnu vždy prehral. Respektíve, že kto má Maďara za spojenca, nepriateľa si už nemôže dovoliť.

Vlastne sa zdá, že Maďari i Poliaci pociťujú najväčšiu mieru hrdosti práve na tie úseky dejín, v ktorých boli vyvražďovaní, hladní a ponížení. Byť prosperujúcou súčasťou jednej z najväčších a najbohatších ekonomík sveta, kde máte štatisticky vyššiu šancu spáchať samovraždu, ako sa stať obeťou iného človeka, je zrejme nuda. Žiaden dôvod na pýchu. Maďari a Poliaci sa určite nebudú chcieť integrovať hlbšie, čo im časom umožní bezbolestný návrat do pevného objatia matičky Rusy.

Otázkou je, ako sa zachová Slovensko.

Plníme všetky podmienky Bruselu natoľko vzorne, že pokiaľ sami prejavíme záujem o hlbšiu integráciu s tvrdým jadrom únie, neexistuje kritérium, podľa ktorého by nás mohli odmietnuť. Napriek všetkým tým bašternákom, kováčikom, kočnerom, čistým dňom a iným špinavostiam robí Ficova vláda všetko pre to, aby sme boli vnímaní ako vzorní Európania. Jediné, čo nám kazí imidž, je naše členstvo vo V4, ktoré sa dá vypovedať podstatne jednoduchšie a rýchlejšie, ako členstvo v EÚ. Pokiaľ len ľud vo voľbách nepovie inak.

Keby sme napokon zotrvali vo vyšehradskej gubernii ruskej ríše, je každopádne dobrou správou, že Nemci s Francúzmi budú aj naďalej vytvárať životaschopný a silný Západ. Stále bude kam ujsť.

Autorom je komentátor spravodajského portálu www.noviny.sk, Arpád Soltész.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices