Zitnanska
Jana Žitňanská so slovenskou delegáciou. PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská: Na Špeciálnej olympiáde súťažia skvelí športovci

Dnes večer sa v Rakúsku symbolickým zhasnutím olympijského ohňa končí výnimočné športové podujatie, Svetové zimné hry špeciálnych olympiád 2017. Viac ako 10 dní si v Grazi, Schladmingu a Ramsau merali sily športovci s mentálnym postihnutím z celého sveta. Skupina 16-tich slovenských reprezentantov súťažila v alpskom lyžovaní, bežeckom lyžovaní a krasokorčuľovaní a zo Špeciálnej olympiády si odnášajú domov bohatú zbierku cenných kovov.

ohen ramsau
Olympijský oheň v Ramsau. PHOTO: Kancelária JŽ.

Jana Žitňanská súčasťou delegácie

Na otváracom ceremoniáli bola v sprievode slovenskej delegácie ako jediná štátna predstaviteľka europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá športovcov podporovala aj osobne počas súťaží. “V minulosti som mohla povzbudzovať a sledovať výsledky pretekov len cez sociálne siete a smsky. Rakúsko je pre slovenského fanúšika na skok a vidieť našich športovcov naživo, povzbudzovať ich a zdieľať s nimi radosť z úžasných výsledkov v cieli bol jedinečný zážitok,” hovorí europoslankyňa.

Špeciálna olympiáda sa uskutočnila v Európe len po tretí krát, pričom po druhýkrát bolo hostiteľom práve Rakúsko. Prvenstvo si drží USA, kde sa myšlienka Špeciálnych olympiád zrodila a kde sa v roku 1968 konal ich prvý ročník. Medzinárodné hnutie špeciálnych olympiád založila sestra prezidenta J.F. Kennedyho, Eunice Kennedy Shriverová.

Dana Cervenova
Trénerka Dana Červeňová a jej zverenci Mojmír Cikrai, Simonne Sadloňová, Juraj Šuster a Stanislava Gembická. PHOTO: Kancelária JŽ.

Malá podpora zo štátneho rozpočtu

Napriek vysokej kvalite výkonov a vážnosti celého podujatia sa podľa Jany Žitňanskej Slovenské hnutie špeciálnych olympiád (SHŠO) neteší primeranej podpore od štátu, práve naopak. „Je smutné a zarážajúce s akým rozpočtom musí SHŠO pracovať. Športovci s mentálnym postihnutím si zaslúžia rovnaký prístup ako športovci s telesným postihnutím alebo ich zdraví kolegovia.“ O dva roky vycestujú naši športovci na Letnú špeciálnu olympiádu do Abú Dhabí. Jana Žitňanská verí, že tentokrát s väčšou finančnou podporou ako aj širším záujmom zo strany verejnosti. K nemu môžu pomôcť aj média. Počas tohtoročnej Špeciálnej olympiády informovala RTVS o úspechoch slovenských športovcov v športových aj hlavných správach. Podľa poslankyne je osveta jednou z ciest, ako meniť postoj verejnosti k Špeciálnym olympiádam a tým aj k zdravotnému postihnutiu ako takému.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby
Dlugos
Peter Dlugoš a Marek Bednár s trénerkou Ivetou Fitošovou, krasokorčuľovanie. PHOTO: Kancelária JŽ.

20 medailí pre Slovensko

Napriek obmedzeným financiám či náročnejším podmienkam pre počasie priniesli naši športovci z Rakúska 8 zlatých, 5 strieborných a 7 bronzových medailí. Okrúhlou 20-tkou tak prekonali bilanciu 17-tich medailí z posledných zimných hier v Pchjongjangu. Ako povedala držiteľka zlata, zjazdárka Simonne Sadloňová, za úspechom stojí len „tréning, tréning, tréning“. Podľa trénerov sú výsledky športovcov s mentálnym postihnutím porovnateľné s výsledkami zdravých atlétov a dodávajú, že cesta k ich úspechu je nie raz fyzicky, duševne, ale aj finančne náročnejšia.

ALPSKÉ LYŽOVANIE

ZLATO
Simonne Sadloňová – super G
Stanislava Gembická – obrovský slalom

STRIEBRO
Michal Štubňa – obrovský slalom
Michal Štubňa – Super G
Stanislava Gembická – slalom

Stubna
Michal Štubňa, alpské lyžovanie. PHOTO: Kancelária JŽ.

BRONZ
Simonne Sadloňová – obrovský slalom
David Boček – obrovský slalom
David Boček – slalom
Ladislav Jakubčo – obrovský slalom
Juraj Šuster – slalom
Mojmír Cikrai – slalom

BEŽECKÉ LYŽOVANIE

ZLATO
Jakub Kriššák – 5km klasika
Jakub Kriššák – 7,5km voľnou technikou
Milan Pumpa – 1000m klasika
Ellin Balážová – 100m klasika
Romana Záslavová – 100m klasika
Roman Pollák – 100m klasika

STRIEBRO
Elin Balážová – 50m klasika
Denisa Jedličková – 100m klasika

BRONZ
Milan Pumpa – 500m klasika

Zdroj výsledkov: Downov syndróm

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Minister Blanár vo Viedni: Rakúsko je pre nás viac než sused

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár rokoval vo Viedni so spolkovým …

Consent choices