cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Schválené. TOĽKO zaplatíte za nemeckú diaľnicu

BERLÍN / Vodiči osobných áut od roku 2019 budú na nemeckých diaľniciach platiť mýto. O jeho zavedení rozhodol nemecký parlament. Opatrenie ostro kritizuje nemecká opozícia aj niektoré európske štáty. Dotkne sa aj slovenských vodičov, ktorí využívajú diaľničnú sieť v Nemecku.

 Výška mýta sa bude líšiť v závislosti na objeme motora a množstva emisií. Desaťdenný poplatok sa bude pohybovať v rozmedzí od 2,5 eura do 25 eur, dvojmesačný od 7 do 50 eur a najdrahšie ročné mýtne sa vyšplhá na 130 eur.

Nemecko už síce zákon o mýte pre osobné autá schválilo v roku 2015, kvôli výhradám Európskej komisie a protestom susedných krajín ho ale doposiaľ nezaviedlo. EK pôvodnú normu považovala za diskriminačnú a spolkovú republiku vlani v septembri zažalovala. Po dvoch mesiacoch sa obe strany dohodli na kompromise.

Viac..  Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Nový návrh počíta s tým, že diaľničné poplatky budú de facto platiť iba zahraniční vodiči. Tí, ktorí majú autá registrované v Nemecku, síce mýto tiež zaplatia, ale potom sa im o zaplatenú čiastku zníži daň z motorových vozidiel.

Majitelia najekologickejších áut s veľmi nízkymi emisiami získajú dokonca väčšiu úľavu, než koľko zaplatia na diaľničných poplatkoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

emisie

Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Europarlament v stredu prijal nové opatrenia, na ktorých sa už dohodol s Radou, na posilnenie …

Consent choices