zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 11. týždňa 2017

FED ZVÝŠIL SADZBY, HOLANDSKÉ VOĽBY VYHRAL RUTTE

NEMECKO: Minulý týždeň bola zverejnená finalizácia nemeckej inflácie a indexy ekonomickej dôvery podľa inštitútu ZEW. Finálne výsledky potvrdili, že medziročný rast spotrebiteľských cien CPI a taktiež aj HICP vo februári v Nemecku dosiahol úroveň 2,2 %. Nemecké indexy podľa inštitútu ZEW za marec vykazujú lepšie hodnoty ako predošlý mesiac, avšak zaostávajú za očakávaniami. Index ZEW vyjadrujúci súčasnú situáciu sa zvýšil v marci o 0,9 bodu a index ZEW, ktorý vyjadruje očakávania vzrástol o 2,4 bodu oproti februáru tohto roka. Môžeme povedať, že vývoj ekonomickej nálady v Nemecku je priaznivý,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Z eurozóny nepotešili čísla týkajúce sa priemyselnej produkcie. Medziročný rast dosiahol v januári 0,6 %, zatiaľ čo ešte v decembri priemyselná produkcia medziročne rástla o 2,5 %. Za eurozónu boli potvrdené aj finálne údaje rastu spotrebiteľských cien za február. Medziročný rast inflácie CPI za druhý mesiac tohto roka bol potvrdený na úrovni 2 % a rast jadrovej inflácie na úrovni 0,9 %.

VEĽKÁ BRITÁNIA: V Británii uplynulý týždeň rozhodol parlament o tom, že je možné aktivovať celý proces brexitu už teraz. Parlament totiž schválil príslušný zákon a uviedol, že nie sú potrebné ďalšie dodatky. Tým sa môže odštartovať formálny odchod tejto ostrovnej ekonomiky z Európskej únie, ktorý by sa mohol začať koncom marca.

USA: Uplynulú stredu večer bolo známe rozhodnutie centrálnej banky o zvýšení sadzby. Hlavnú úrokovú sadzbu Fed zvýšil o 0,25 p. b. do pásma 0,75 – 1,00 %, čo bolo investormi očakávané a do kurzu EURUSD teda už zakomponované. Šéfka Fed-u Yellenová vyjadrila dôveru v US ekonomiku a trh práce, odolnosť hospodárstva voči šokom a pozitívne hodnotila aj napĺňanie inflačného cieľa. Americký Fed trhy v podstate ničím neprekvapil a rovnako aj nová prognóza Fed-u nepriniesla takmer žiadne zmeny. Fed tento rok očakáva ešte ďalšie dve zvýšenia úrokovej sadzby [každé o 0,25 p. b.], čo sa na trhoch taktiež už dlhodobo očakávalo. Časť investorov bola dokonca zrejme sklamaná, že Fed nenaznačil rýchlejší rast sadzieb, a to bolo dôvodom oslabenia dolára. Inflácia v krajine totiž rastie, trhu práce sa darí a od Trumpa sa očakávajú fiškálne stimuly, čo podporovalo vieru trhov v rýchlejšie zvyšovanie sadzieb Fed-om. Ďalšie zasadnutie amerických bankárov je na programe 3. mája a potom 14. júna, pričom je pravdepodobné, že na jednom z nich sa dočkáme ďalšieho zvýšenia.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Spoza brehu Atlantiku priaznivé čísla priniesol index cien výrobcov PPI, ktorý vo februári medziročne vzrástol o 2,2 %, pričom trhy očakávali nižší rast na úrovni 1,9 %. Čo sa týka dát z trhu práca za 10. týždeň pribudlo 241 tisíc nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, čo je o tisíc viac ako očakával trh. Oproti tomu predošlému týždňu však došlo k miernemu poklesu o 2 tisíc žiadostí, čo je vnímané pozitívne. Čísla prišli aj z amerického priemyslu. Priemyselná produkcia vo februári medzimesačne stagnovala po januárovom miernom poklese -0,10 %. Index spotrebiteľského sentimentu podľa University of Michigan pozitívne prekvapil, keďže za marec sa zvýšil oproti februáru o 1,3 bodu na úroveň 97,6 bodu. Trh pritom očakávali, že index dosiahne úroveň iba 97 bodov.

HOLANDSKO: V stredu sa konali holandské parlamentné voľby, ktoré „trápili“ trhy už dlhší čas. Trhy sa totižto obávali toho, že ak by vyhrali populisti v týchto voľbách mohlo by to „nakopnúť“ voličov k voľbe extrémizmu aj v blížiacich sa voľbách vo Francúzsku. Holandské voľby, v ktorých hrozilo víťazstvo Wildersa, tak stupňovali politické napätie v Európe. Už počas volebného dňa ale prichádzali optimistické predbežné správy o víťazstve súčasného premiéra Marka Rutteho a jeho strany „Ľudová strana za slobodu a demokraciu“ (VVD). Definitívne výsledky volieb nakoniec potvrdili víťazstvo Rutte, ktorý tak porazil populistického politika Geerta Wildersa presadzujúceho vystúpenie Holandska z Európskej únie. Trhy zhodnotili výsledky volieb veľmi pozitívne a na teraz si tak môžu vydýchnuť.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices