Iuliu Winker
Iuliu Winker, autor parlamentného stanoviska. PHOTO: © European Union- EP.

EÚ chce, aby si firmy pri dovoze nerastov dávali pozor na to, odkiaľ pochádzajú

Cín, volfrám, tantal alebo zlato. Nerasty, ktoré používame pri výrobe smartfónov alebo áut, sú častokrát zodpovedné za krvavé boje v Afrike. Ich ťažbu a predaj kontrolujú ozbrojené skupiny a pokiaľ ich budeme kupovať, financujeme tak krviprelievanie. Minulý týždeň Európsky parlament prijal nové pravidlá, ktoré od európskych firiem vyžadujú, aby si dovoze nerastov dávali pozor na to, odkiaľ pochádzajú.

 „Ako Európsky parlament sme zodpovední za to, aby nerasty, ktorú so veľmi dôležité pre náš priemysel, nefinancovali konflikty,“ vysvetľuje rumunský ľudovec Iuliu Winkler, autor parlamentného stanoviska.

Konfliktné minerály

Nariadenie EÚ sa týka cínu, volfrámu, tantalu a zlata, ktorá pochádzajú z oblastí, kde zúria alebo hrozia konflikty. Najočividnejšími príkladmi sú Demokratická republika Kongo a oblasť Veľkých jazier v Afrike. Ich využitie je veľmi široké, nájdeme ich v elektronike, automobiloch, obaloch, priemyselných zariadeniach alebo šperkoch.

Čo sa podarilo dosiahnuť Európskemu parlamentu

Po dvaapolročných rokovaniach s Radou a Komisiou sa Parlamentu podarilo dosiahnuť jeho dva hlavné ciele:

Taviarne, rafinérie a dovozcovia nerastov a kovov musia venovať náležitú pozornosť tomu, odkiaľ tieto suroviny pochádzajú (due diligence). Výnimku tu majú len tí najmenší dovozcovia, ako napríklad zubári alebo výrobcovia šperkov.

Krajina pôvodu nebude jediným indikátorom rizika. Poslancom sa poradilo presadiť to, aby sa kontroly vykonávali aj v prípade, ak tovar cez rizikovú krajinu len prechádza, alebo ak sa príde na to, že jeden z dodávateľov je neseriózny.

Viac..  Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

„Naším cieľom je to, aby bol čistý celý dodávateľský reťazec… až po firmy, ktoré predávajú smartfóny, tablety a pod.,“ vysvetľuje tieňová spravodajkyňa Maria Arena (S&D, BE).

Iuliu Winker sa teší tomu, že jeho správu podporila veľká väčšina poslancov. „Je to dôležitý signál, že všetky politické skupiny chcú viac transparentnosti a zodpovednosti v celom dodávateľskom reťazci,“ hovorí.

Ďalšie kroky

Nová legislatíva sa začne uplatňovať od 1. januára 2021. Dotkne sa nielen členských štátov EÚ, ale aj tretích krajín, keďže taviarne, ktoré chcú dodávať na európsky trh, budú musieť byť certifikované.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices