stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Európska únia nás chráni pred vojnami

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EĽS) v súvislosti s oslavami šesťdesiateho výročia podpísania Rímskych zmlúv varuje, že tí, ktorí si želajú rozpad Európskej únie sa zahrávajú s možnosťou vypuknutia nových konfliktov na kontinente.

„Politici, ktorí v roku 1957 postavili základy európskej spolupráce boli z generácie, ktorá mala v živej pamäti obe svetové vojny a všetku hrôzu, ktorú priniesli. Uvedomovali si, že ak by sa mala Európa ešte raz dostať do veľkého konfliktu, mohol by byť skutočne tým posledným. Európska únia, hocako je nedokonalá, nás chráni pred možnosťou, že štáty a národy začnú znova bojovať o územia, alebo hmotné statky. Tí čo dnes s ľahkosťou hovoria o rozpade EÚ si toto všetko buď neuvedomujú, alebo, čo je horšie, konajú úmyselne. Práve trvalý mier a s ním milióny ušetrených životov sú najväčším prínosom a odkazom európskej spolupráce. Povinnosťou všetkých demokratických zmýšľajúcich ľudí je tento odkaz uchovať a ďalej rozvíjať.“ 

Politické špičky v Ríme: Pokračujeme aj bez Londýna

RÍM / Odhodlanie pokračovať v Európe spoločne aj po odchode Veľkej Británie z Únie v sobotu v Ríme potvrdili vrcholní predstavitelia 27 členských štátov. V deň 60. výročia podpisu rímskych zmlúv, ktoré sa stali základom európskej integrácie, sa lídri v deklarácii prihlásili k myšlienke, že EÚ musí byť jednotná a nedeliteľná.

Deklaráciu, ktorá zahŕňa spoločnú víziu pre budúcnosť EÚ, podpísali predstavitelia bloku v rovnakej sále, kde boli pred 60. rokmi uzatvorené rímske zmluvy. Európska únia by podľa nej mala byť za desať rokov bezpečná, prosperujúca, konkurencieschopná a sociálne zodpovedná.

Viac..  Správa skupiny odborníkov na vysokej úrovni pre budúcnosť politiky súdržnosti EÚ

Text rovnako pripomína aj to, že jednotlivé krajiny postupujú síce za jedným cieľom, ale v prípade potreby rôznym tempom a intenzitou.

Stretnutie v Ríme sa koná bez účasti Britov, ktorí budúcu stredu odštartujú proces vystúpenia z EÚ. Zvyšné členské štáty zdôraznili, že Európa je našou spoločnou budúcnosťou.

​Sobodňajšia schôdzka je pripomienkou šiestich desaťročí, ktoré uplynuli od chvíle, kedy vtedajšie západné Nemecko, Francúzsko, Holandsko, Belgicko a Luxembursko podpísali v Pallazo dei Conservatori rímske zmluvy. Išlo o dohody o vytvorenie Európskeho hospodárskeho spoločenstva a Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices