smolkova
Monika Smolková, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Monika Smolková: Výrobcovia mali predávať nakazené mäso, Brusel dovoz zakázal

Už niekoľko dní kontroluje Štátna veterinárna a potravinová správa slovenské obchody a odoberá vzorky z mäsa, ktoré k nám bolo dovezené z Brazílie pre podozrenie, že je nakazené salmonelózou. Informácie potvrdilo aj ministerstvo pôdohospodárstva.

Brazílski spracovatelia, ktorí dodávajú mäso na európsky trh, často kryli jeho nedostatky používaním chemikálií. Výsledky testov, či sú nakazené salmonelózou, by mali byť známe až v pondelok. Štátna veterinárna a potravinová správa vydala jedno opatrenie už v piatok.

Po vyhodnotení vzoriek sa buď ich predaj na Slovensku povolí alebo zakáže. O škandále s brazílskym mäsom, ktoré mohlo byť nakazené salomonelózou, sa rokovalo aj v Bruseli.

„Európska komisia už zakázala dovoz mäsa tým spoločnostiam, ktoré sú zapletené do škandálu ale názvy firiem zatiaľ nezverejnila. Nie je jasné ako dlho bude toto obmedzenie platiť. Ako poslanci európskeho parlamentu vyvíjame iniciatívu, aby táto otázka bola prerokovaná na najbližšom zasadnutí, aby nám komisia objasnila celý škandál a predovšetkým prijaté opatrenia,“ povedala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov.

Viac..  Eugen Jurzyca: Denne je zablokovaných v EÚ 200 miliárd eur pre pomalé medzibankové platby

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices