PHOTO © European Union 2017

Množstvo chemikálií v športových ihriskách je bezpečné, tvrdí to Európska chemická agentúra

Umelo vytvorené ihriská z recyklovateľnej gumy robia starosti eurokomisárom. Európska chemická agentúra však tvrdí, že sú bezpečné. 

Gumený materiál na ihriskách má v sebe rôzne chemické látky. Obsiahnuté kovy, ftaláty a iné chemikálie spôsobujú obavy eurokomisárov o zdravie detí či športovcov. Práve z toho dôvodu si Európska komisia ešte v júni minulého roku vyžiadala od Európskej chemickej agentúry (ECHA) kompletnú správu o bezpečnosti.

Riziku sú vystavení nielen športovci, ale aj deti

Zdraviu škodlivé látky sa totiž do ľudského organizmu môžu dostať kožou alebo dýchaním. Riziku sú tak vystavení športovci, malé deti či zamestnanci, starajúci sa o inštaláciu a údržbu ihrísk. Najnovšie agentúra tvrdí, že recyklovateľný materiál je bezpečný.

Množstvo chemikálií obsiahnuté v gumených granulách je nízke a nachádza sa pod hranicou, ktorej prekročenie by viedlo k zdravotným ťažkostiam. 

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

Aj napriek stanovisku agentúra upozorňuje, že majitelia a výrobcovia ihrísk majú koncentráciu látok overiť testovaním. Zároveň vyzývajú vlastníkov vnútorných ihrísk, aby zabezpečili dostatočnú ventiláciu a športovcom pripomínajú, aby dbali na svoju hygienu.

O jen

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices