erasmus
Ilustračné PHOTO © European Union.

Komisia predstavila novú iniciatívu, ktorou sa má prehĺbiť podpora vzdelávania a mobility mladých Európanov

Európska komisia predstavila iniciatívu v rámci programu Erasmus+, ktorou sa má prehĺbiť podpora vzdelávania a mobility mladých Európanov. Nesie názov „Move2Learn, Learn2Move“ a umožní aspoň piatim tisícom mladých občanov udržateľným spôsobom cestovať do inej krajiny EÚ – individuálne alebo spolu s ich triedou. Táto jednorazová iniciatíva, ktorá je spojená s 30. výročím programu Erasmus, je v súlade s dvoma hlavnými prioritami Komisie: opätovne sa sústrediť na mládež Európy a uľahčiť mobilitu občanov EÚ, najmä nízkoemisnú mobilitu.

Move2Learn, Learn2Move sa opiera o koncepciu, ktorú Európsky parlament predstavil v roku 2016. Bude sa realizovať prostredníctvom platformy eTwinning, ktorá je najväčšou sieťou učiteľov na svete. Ako súčasť programu Erasmus+ umožňuje učiteľom a žiakom v celej Európe, aby spoločne vypracúvali projekty prostredníctvom online platformy.

Komisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics dodal: „Vyhádzajúc z úspechu platformy eTwinning aj táto iniciatíva umožní mladým ľuďom objavovať rôzne krajiny a kultúry v celej Európe, čím získajú skúsenosti z prvej ruky. Pri príležitosti 30. výročia programu Erasmus bude táto iniciatíva ďalším príkladom úspechu EÚ pri zbližovaní ľudí s cieľom pomôcť im prehlbovať v nich pocit európskej identity.“

Komisárka EÚ pre dopravu Violeta Bulcová v tejto súvislosti uviedla: „V doprave nejde o koľaje, lode alebo diaľnice; ale o ľudí. Chceme dať mladým Európanom príležitosť objavovať Európu. Zároveň ich chceme povzbudiť, aby cestovali dopravnými prostriedkami šetrnými k životnému prostrediu, preto budeme brať do úvahy emisie CO2. Teším sa aj z toho, že môžeme počítať s tým, že prevádzkovatelia dopravy budú aktívne pomáhať posilniť túto iniciatívu.“

Iniciatívy sa budú môcť zúčastniť školské triedy so študentmi vo veku 16 rokov, ktoré sú súčasťou platformy eTwinning. Triedy sa môžu rozhodnúť, či sa chcú zúčastniť súťaže o cestovné lístky, ktorými budú odmenené najlepšie eTwinning projekty v každej zúčastnenej krajine. Sociálne začlenenie bude pri výbere najlepších projektov dôležitým kritériom. Víťazi si budú môcť vybrať termín cesty od augusta 2017 do decembra 2018. Študenti môžu vycestovať buď v skupine v rámci školských výletov alebo individuálne v závislosti od rozhodnutia rodičov a učiteľov.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

Študenti, ktorí sa cesty zúčastnia, si môžu vybrať spomedzi všetkých druhov dopravy, prevádzkovateľov a liniek, pričom vezmú do úvahy kritériá udržateľnosti a ich východiskové a cieľové miesto. Niektorí prevádzkovatelia podporujú túto iniciatívu tým, že ponúkajú osobitnú zľavu pre účastníkov. Týmito prevádzkovateľmi sú: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling a Westbahn.

Komisia vyzýva ostatných prevádzkovateľov, aby sa k tejto iniciatíve pripojili.

Súvislosti

eTwinning je platforma pre zamestnancov škôl (ako napríklad učiteľov, riaditeľov škôl, pracovníkov knižnice ) zameraná na komunikáciu, spoluprácu a prípravu projektov v rámci učiacej sa komunity v Európe. Týmto spôsobom eTwinning podporuje spoluprácu medzi školami a žiakmi a učiteľom ponúka možnosti bezplatného a nepretržitého profesionálneho rozvoja online. Na tejto platforme je už prihlásených viac ako 450 000 učiteľov.

eTwinning, spustená v roku 2005 ako hlavná činnosť programu Európskej komisie eLearning, je od roku 2014 súčasťou programu Erasmus+, európskeho programu pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport. Podporuje a prevádzkuje ju Európska školská sieť (European Schoolnet), ktorá je medzinárodným partnerstvom 30 európskych ministerstiev školstva a zameriava sa na rozvoj prístupov k vzdelávaniu pre školy, učiteľov a žiakov v celej Európe. Túto platformu eTwinning podporuje na vnútroštátnej úrovni aj 37 národných podporných stredísk.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices