brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brexit je tu, vláda oficiálne zaháji vystúpenie Británie z EÚ

LONDÝN / Británia v stredu oficiálne oznámi Európskej únii zámer ukončiť svoje členstvo, čo povedie k začatiu rokovaní medzi Londýnom a Bruselom o jednotlivých aspektoch takéhoto kroku.

K samotnému vystúpeniu krajiny z EÚ by malo dôjsť najneskôr o dva roky, teda v závere marca 2019, nie je však vylúčené ani predĺženie rokovaní, ak si to budú okolnosti vyžadovať.

Mimoradny summit o mesiac

Britská premiérka Theresa May oznámi uplatnenie príslušného článku Lisabonskej zmluvy predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, a to prostredníctvom listu, ktorý mu odovzdá veľvyslanec Británie pri EÚ Tim Barrow.

Očakáva sa, že Tusk následne vydá vyhlásenie o prijatí tohto oznámenia a v priebehu 48 hodín rozošle predstaviteľom zvyšných 27 štátov EÚ návrh, ako by mali prebiehať rokovania s britskou vládou.

Schválenie navrhovaných usmernení bude predmetom mimoriadneho summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli 29. apríla.

May ešte v stredu oznámi uplatnenie článku Lisabonskej zmluvy o ukončení členstva v EÚ aj britskému parlamentu. Ten v súlade s rozhodnutím britského najvyššieho súdu schválil tento mesiac zákon o tzv. notifikácii vystúpenia z EÚ, čo bolo podmienkou spustenia vyjednávacieho procesu.

O vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodli britskí voliči v referende konanom 23. júna 2016. Podľa minulotýždňového vyjadrenia Tuska je potrebné urobiť všetko pre to, aby bol brexit čo najmenej bolestivý pre EÚ.

Viac..  Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Priority

Hlavný vyjednávač Európskej komisie pre brexit Michel Barnier je zásadnou podmienkou úspešného presadzovania požiadaviek voči Británii jednotný postoj zvyšných 27 členov.

Po schválení rámcovej podoby rokovaní s Londýnom bude Barnierov tím poverený vypracovaním podrobných smerníc, ktoré by mala schváliť v máji Rada EÚ pre všeobecné záležitosti.

Necelý rok po britskom referende sa budú môcť začať samotné rokovania pod vedením Barniera a osobitného člena britskej vlády Davida Davisa. Na úvod sa musia obe strany dohodnúť, ktoré témy je potrebné riešiť prioritne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices