theresa may
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Británia spustila brexit. Odchádzame z Únie, nie z Európy, tvrdí premiérka

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May potvrdila v britskom parlamente odštartovanie procesu, ktorého výsledkom bude vystúpenie Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

„Proces vyplývajúci z článku 50 už prebieha,“ povedala May iba niekoľko minút po tom, ako ňou podpísaný list osobne prevzal v Bruseli od britského veľvyslanca Tima Barrowa predseda Európskej rady Donald Tusk.

„Toto je historický okamih, z ktorého už niet návratu. Chystáme sa teraz prevziať kontrolu nad vecami, ktoré nás najviac zaujímajú.“

Verí v Britániu

„Dnes vláda koná v súlade s demokratickou vôľou občanov Británie,“ pokračovala premiérka a pripomenula, že týmto sa začína dvojročný proces vyjednávania.

„Rozhodla som sa veriť v Britániu – a že naše najlepšie dni nás ešte len čakajú.“ Premiérka si zároveň želá, aby Británia bola skutočne globálna a „našim partnerom v Európe najlepším priateľom a susedom“.

„Spúšťame proces odchodu z Európskej únie, nie z Európy,“zdôraznila May a dodala, že Británia tento rozvodový proces s Úniou spustila na základe demokratickej vôle Britov.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

May zároveň vyjadrila presvedčenie, že najlepšie dni budú pre Britániu nasledovať až po brexite.

Spojené kráľovstvo odíde z EÚ po 44 rokoch.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices