brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska rada: Ľutujeme, že Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu

Európskej rade bol doručený list od predsedníčky britskej vlády Theresy Mayovej, v ktorom oznámila úmysel Spojeného kráľovstva vystúpiť z Európskej únie. Toto oznámenie nadväzuje na referendum z 23. júna 2016 a začína sa ním proces vystúpenia podľa článku 50 zmluvy. Ľutujeme, že Spojené kráľovstvo opustí Európsku úniu, ale sme pripravení na proces, ktorý teraz budeme musieť absolvovať.

Prvým krokom pre Európsku úniu teraz bude, že Európska rada prijme usmernenia na rokovania. V týchto usmerneniach sa stanovia všeobecné pozície a zásady, na základe ktorých bude Únia, zastúpená Európskou komisiou, rokovať so Spojeným kráľovstvom.

Únia bude v týchto rokovaniach konať jednotne a bude chrániť svoje záujmy. Naším prvoradým cieľom bude minimalizovať neistotu, ktorú našim občanom, podnikom a členským štátom spôsobilo rozhodnutie Spojeného kráľovstva. Preto začneme tým, že sa zameriame na všetky kľúčové opatrenia potrebné pre jeho riadne vystúpenie.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

K týmto rokovaniam budeme pristupovať konštruktívne a budeme sa usilovať dosiahnuť dohodu. Veríme, že Spojené kráľovstvo nám bude v budúcnosti blízkym partnerom.

Predseda Tusk zvolal na 29. apríla 2017 Európsku radu.

Správa je publikovaná v originálnom znení, bez redakčných úprav. 

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices