Ľuboš Blaha
Ľuboš Blaha. PHOTO: archív ĽB.

BLAHA: Europoslanci v NR SR málo hovorili o kľúčových otázkach, ktoré hýbu Európou aj Slovenskom

Europoslanci dnes v NR SR podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu málo hovorili o kľúčových otázkach, ktoré dnes hýbu Európou aj Slovenskom, ako sú napríklad migračná kríza, transatlantické obchodné dohody, sankcie voči Rusku či kríza vzťahov s Tureckom.

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, opäť prevládli skôr technokratické témy, ktoré Slovákov príliš nezaujímajú. „Richard Sulík preukázal, že má medzery vôbec v tom, ako funguje EÚ. Sulík volá po tom, aby napríklad oblasť kultúry či školstva boli z Bruselu vrátené do kompetencií Slovenskej republiky, pritom kompetencie v oblasti kultúry sú v EÚ iba doplnkové a ani školstvo nepatrí do výlučných právomocí EÚ, čiže jeho výzvy sú jalové,“ upozornil Blaha, podľa ktorého Sulík volá po tom, aby Slovensko nebolo v prvej lige v EÚ, ale zároveň chce bohaté západné štáty dobiehať v životnej úrovni – čo je absolútne nerealistické a absurdné. „Pikantné je, že zároveň volá po eurorealizme,“ tvrdí Blaha.

Ivan Štefanec zas podľa Blahu veľmi lacno útočil na parlamentný európsky výbor, avšak „odkedy dostal lukratívny flek v Bruseli – ako jediný europoslanec ešte ani raz nenavštívil a neprejavil žiadnu aktivitu či iniciatívu vo vzťahu k subsidiarite, rovnako ako ďalší opoziční politici“. Podľa Blahu je smutné, že Štefanec dodnes nepochopil, čo to znamená princíp subisidiarity a v jeho predstavách je to žolík, ktorým môže eurovýbor atakovať EÚ, kedy sa mu zachce, čo je kolosálny nezmysel. „Otázka je, čo potom vôbec robí v Štrasburgu, keď nepozná fungovanie EÚ,“ povedal.

Blaha je však rád, že europoslanci zo socialistickej frakcie otvorili otázku európskej minimálnej mzdy či pomoci chudobným regiónom. „Sociálne otázky musia byť prioritou do budúcnosti, inak Európa neprežije, pretože ľudia majú rastúce obavy z hyperglobalizácie, narastajúcej sociálnej nerovnosti a chudoby pracujúcich ľudí,“ povedal.

Ako predseda výboru Blaha pozitívne hodnotí kultivovanú diskusiu s europoslancami a teší sa na ďalšiu spoluprácu. „Verím, že budú častejšie navštevovať aj zasadnutia eurovýboru, doposiaľ to robili len výnimočne,“ dodal.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

„Poslanec Blaha hrubo zavádza a navyše sa eurovýbor pod jeho vedením stal poslušnou slúžkou výkonnej moci,“ reagoval Ivan Štefanec vo svojom stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA. Prvú diskusiu s europoslancami v NR SR, ktorá podľa neho splnila svoj účel privítal a je pripravený na užšiu spoluprácu s NR SR pri riešení európskych tém v prospech slovenských občanov. „Diskusia ale zároveň ukázala, že predseda Blaha si vo svojej funkcii neplní základné povinnosti, ktoré mu prikazuje Ústava SR, ale naopak, plní úlohu bábky výkonnej moci, najmä strany Smer-SD a jej predsedu Roberta Fica. Navyše, nemá elementárne znalosti o fungovaní a postavení inštitúcií v EÚ,“ dodal. Blaha podľa Štefanca „k svojej práci pristupuje čisto ideologicky a popri tom mu zrejme neostáva čas na hájenie národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky a ochranu jej občanov.“ Čo sa týka vyjadrení Blahu smerom k europoslancom Štefanec pripomenul, že europoslanci sú tak ako poslanci NR SR volení priamo občanmi a im sa aj zodpovedajú. „Som pripravený kedykoľvek svojimi vedomosťami a schopnosťami prispieť k zlepšeniu fungovania Výboru pre európske záležitosti a vyzývam jeho predsedu Ľuboša Blahu, aby ho prestal zámerne zvolávať na termíny, ktoré kolidujú so zasadnutiami Európskeho parlamentu v Bruseli a v Štrasburgu“.

Slovenskí europoslanci dnes vystúpili v Národnej rade Slovenskej republiky. Vďaka novému rokovaciemu poriadku im to umožnil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). Pozvanie prijali viacerí europoslanci.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices