Matthias Fekl , Thomas de Maiziere a Claude Moraes
Matthias Fekl , Claude Moraes a poslanec Thomas de Maizière z výboru pre občianske slobody. PHOTO: © European Union- EP.

Členovia výboru pre občianske slobody diskutovali o bezpečnostnej situácii v EÚ

Len niekoľko dní po teroristickom útoku v Londýne diskutovali členovia výboru pre občianske slobody o bezpečnostnej situácii v EÚ. Na svoju schôdzu si pozvali nemeckého ministra vnútra Thomasa de Maizière a jeho francúzskeho náprotivka Matthiasa Fekla. Obaja ministri sa zhodli na tom, že potrebujeme zabezpečiť vonkajšie hranice, vymieňať si viac informácií a efektívnejšie zakročiť proti radikalizácii a terorizmu.

„Žiadny občan ani členský štát sa v súčasnosti nemôže cítiť v bezpečí pred teroristickými útokmi. Proti terorizmu potrebujeme konať rýchlo a efektívne,“ vyhlásil začiatkom debaty Matthias Fekl, odvolávajúc sa na nedávny útok v Londýne.

Viaceré útoky v Európe majú na svedomí „domáci“ teroristi, ktorí na to, aby sa zradikalizovali, nemuseli cestovať do Iraku alebo Sýrie. Obaja ministri však súhlasia s tým, že potrebujeme lepšie strážiť naše vonkajšie hranice. Matthias Fekl podčiarkol, že „voľný pohyb si môžeme naplno užívať len vtedy, ak riadne zabezpečíme vonkajšie hranice.“

Parlament nedávno schválil nové pravidlá, ktoré by mali pomôcť identifikovať na hraniciach teroristov vracajúcich sa do EÚ. Poslanci majú v súčasnosti na stole aj návrh požadujúci prísnejšie kontroly občanov tretích krajín. Thomas de Maizière to považuje za „základný predpoklad na to, aby sme v rámci Schengenu mohli mať voľný pohyb.“

Počas diskusie sa hovorilo aj o tom, či by mali mať vyšetrujúce úrady prístup k súkromným správam, ktoré si teroristi posielajú predtým, ako niekde zaútočia. Matthias Fekl pripomenul, že v súčasnosti neexistuje legislatíva, ktorá by internetovým operátorom ukladala povinnosť spolupracovať s justíciou. Zároveň však vyzval Európsku komisiu, aby zvážila možnosť takejto právnej úpravy.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Viacerí poslanci vyjadrili svoje obavy ohľade medzier v súčasnej legislatíve, ako je napríklad smernica o osobných záznamoch cestujúcich. Monika Hohlmeier (EPP, DE) považuje za dôležité, aby sme lepšie využívali existujúce databázy.

Podľa Helgy Stevens (ECR, BE) by sme nemali zabúdať na preventívne opatrenia, najmä čo sa týka radikalizácie.

Debata sa nezaobišla bez toho, aby sa spomenula ochrana osobných údajov. Birgit Sippel (S&D, DE) pripomenula, že ľudia by mali vedieť, „kto má aký prístup ku ktorým údajom.“

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices