Stefanec
Europoslanec Ivan Štefanec. PHOTO: Kancelária IŠ.

Ivan Štefanec: Blaha zlyháva pri ochrane národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH) dnes uvítal prvú diskusiu s europoslancami v NR SR, ktorá podľa neho splnila svoj účel a je pripravený na užšiu spoluprácu s NR SR pri riešení európskych tém v prospech slovenských občanov.

Diskusia ale zároveň ukázala, že predseda Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) si vo svojej funkcii neplní základné povinnosti, ktoré mu prikazuje Ústava Slovenskej republiky, ale naopak, plní úlohu bábky výkonnej moci, najmä strany Smer-SD a jej predsedu Roberta Fica. Navyše, nemá elementárne znalosti o fungovaní a postavení inštitúcií v Európskej únii.

„Dnes som počas vystúpenia europoslancov v Národnej rade Slovenskej republiky upozornil na fakt, že slovenský parlament len minimálne využíva kompetencie, ktoré mu vyplývajú z Ústavy Slovenskej republiky a je vo vzťahu k rozhodnutiam európskych inštitúcií takmer úplne pasívny. Predseda eurovýboru Ľuboš Blaha sa správa nesvojprávne a pri každej príležitosti ukazuje svoju úbohú neznalosť právomocí a povinností, ktoré mu ukladá Ústavný zákon o európskych záležitostiach a tiež pravidiel fungovania Európskej únie. V rozpore s Ústavou urobil z Výboru pre európske záležitosti zložku podriadenú výkonnej moci, hoci to má byť presne naopak. Členovia vlády chodia na zasadnutia Európskej rady bez riadneho mandátu, ktorý by im mal odobrovať práve tento Výbor na čele s Blahom. Za celých päť rokov, počas ktorých na svojom poste pôsobí, vydal len tri odôvodnené stanoviská voči rozhodnutiam orgánov Európskej únia a aj to nie na vlastný popud, alebo po prerokovaní na Výbore, ale na pokyn vlády, ktorá mu dodala aj ich znenie. K svojej práci pristupuje čisto ideologicky a popri tom mu zrejme neostáva čas na hájenie národných a štátnych záujmov Slovenskej republiky a ochranu jej občanov. Čo sa týka jeho vyjadrení smerom k europoslancom mu pripomínam, že poslanci Európskeho parlamentu sú, tak ako poslanci NR SR, volení priamo občanmi a im sa aj zodpovedajú. Som pripravený kedykoľvek svojimi vedomosťami a schopnosťami prispieť k zlepšeniu fungovania Výboru pre európske záležitosti a vyzývam jeho predsedu Ľuboša Blahu, aby ho prestal zámerne zvolávať na termíny, ktoré kolidujú so zasadnutiami Európskeho parlamentu v Bruseli a v Štrasburgu.“

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices