zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 12. týždňa 2017

VÍŤAZOM POLITICKEJ DEBATY VO FRANCÚZSKU SA STAL MACRONE

SLOVENSKO: Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny UPSVAR minulý týždeň zverejnilo mieru evidovanej nezamestnanosti, ktorá vo februári klesla na 8,39 %. V porovnaní s januárom ide o pokles o -0,25 p. b., medziročne je nezamestnanosť u nás nižšia až o -1,7 p. b. Počet disponibilných nezamestnaných, teda takých, ktorí sú schopní nastúpiť do práce ihneď, dosahuje 228 665 ľudí a medziročne je nižší o vyše – 45 tis. ľudí. Ak berieme do úvahy celkový počet uchádzačov o prácu [vrátane napríklad ľudí na PN], tak ich miera nezamestnanosti vo februári dosiahla 9,8 %. Celkový počet nezamestnaných Slovákov predstavoval 267 219 osôb. Predpokladáme, že trh práce sa bude vyvíjať priaznivo aj počas tohto roka a miera nezamestnanosti bude naďalej klesať,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

FRANCÚZSKO: Uplynulý pondelok večer sa uskutočnila debata piatich prezidentských kandidátov vo Francúzsku. Jedným z nich je F. Fillon, s ktorým sa v súčasnosti spájajú viaceré škandály. Ďalším je E. Macron, ktorý v prieskumoch víťazstva prvého kola volieb figuruje ako druhý, a to napriek tomu, že žiadne „výrazné zmeny“ vo svojom volebnom programe nesľubuje. Vyzerá to tak, že trhom by vyhovovalo predovšetkým jeho víťazstvo. Ostatní traja kandidáti na prezidenta majú už skôr extrémistické programy, ktoré „strašia“ trhy. Pravicová extrémistka Marie Le Penová má v pláne „vytrhnúť“ Francúzsko z eurozóny a EÚ. V nasledujúcich dňoch po prezidentskej debate došlo k upokojeniu politického napätia v Európe. Stalo sa tak vďaka tomu, že Emmanuel Macrone bol označený za víťaza tejto debaty a jeho šance na porazenie Marie Le Penovej tak rastú, čo trhy vnímajú pozitívne.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britská libra v úvode týždňa oslabovala voči euru aj doláru, keďže premiérka Theresa Mayová sa vyjadrila, že 29. marca 2017 sa oficiálne spustí program odchodu veľkej Británie z Európskej únie. Oficiálne by sa teda brexit mal odštartovať už tento týždeň v stredu. Minulý týždeň boli zverejnené čísla CPI inflácie vo Veľkej Británii. Medziročná miera inflácie v krajine vo februári vzrástla na 2,3 %, čím prekročila očakávania trhu hovoriace o raste o 2,1 % a predbehla aj januárovú infláciu na úrovni 1,8 %. Jadrová inflácia v Británii vzrástla na rovné 2 percentá, pričom v januári predstavovala 1,6 %.

NEMECKO: V Nemecku bola zverejnená spotrebiteľská dôvera podľa agentúry GfK, ktorá mierne klesla o 2 desatiny bodu na úroveň 9,8 bodu. V marci bola na úrovni 10,0 bodu. Pokles dôvery bol podľa agentúry GfK spôsobený hlavne rastúcou infláciou, kvôli ktorej sa spotrebitelia obávajú zníženia svojej kúpyschopnosti. Predbežné výsledky indexov nákupných manažérov [PMI] za marec pozitívne prekvapili, či už v Nemecku alebo v eurozóne. Prekročili totiž nielen očakávania trhu, ale aj predošlé hodnoty. Najvýraznejšie si prilepšil v Nemecku index PMI vo výrobe, ktorý vzrástol o 1,5 bodu na úroveň 58,3 b. Rástol však aj PMI v službách, a to o 1,2 b. na úroveň 55,6 b. a taktiež aj PMI kompozitný o 0,9 bodu na hodnotu 57 bodov.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

EUROZÓNA: Podobne ako v Nemecku, avšak o niečo menej sa zlepšili hodnoty PMI indexov nákupných manažérov aj v eurozóne. PMI vo výrobe rástol v marci o 0,8 bodu, PMI v službách o 1 bod a kompozitný PMI o 0,7 bodu. Pri všetkých týchto indexoch však trhy očakávali pokles oproti hodnotám dosiahnutým vo februári.

USA: V Amerike sa investori minulý týždeň sústreďovali hlavne na sľubované opatrenia Trumpovej vlády a na hlasovanie o Obamacare. Uplynulý týždeň vo štvrtok mal totiž americký Kongres hlasovať o zrušení Obamacare, teda zákona o zdravotnej starostlivosti z dielne predchádzajúceho prezidenta. Na trhoch sa objavovala nervozita z nejednotnosti medzi Trumpovými republikánmi. Nakoniec ani k žiadnemu hlasovaniu v Kongrese nedošlo, nakoľko panovali obavy, že by navrhovaná nová reforma zdravotníctva nebola schválená a Obamacre by nebola zrušená. Medzi republikánmi totižto neexistovala jednota ohľadom novej reformy a viacerí z nich ju v aktuálnej podobe odmietli podporiť.

Viacero makro ukazovateľov bolo počas minulého týždňa zverejnených aj v USA, priniesli ale zmiešané výsledky. Zaujímavé boli hlavne tie z trhu práce. Počet nových nezamestnaných Američanov, ktorí požiadali o podporu, minulý týždeň vzrástol o 15 tis. osôb na úroveň 258 tisíc. Aktuálne údaje z trhu práce teda príliš optimistické neboli. Pozitívom však je, že pod hranicou 300 tisíc sa počet nových nezamestnaných v krajine nachádza už 80. týždeň v rade. Celkový počet nezamestnaných je v USA medziročne nižší o 39 tis. osôb a dosahuje úroveň 2 milióny. Miera nezamestnanosti sa nachádza na úrovni 4,7 %. Okrem údajov z trhu práce zverejnilo americké ministerstvo obchodu aj údaje o predaji nových domov v USA. Ten vo februári vzrástol o 6,1 %, v medziročnom porovnaní dosiahol predaj nových domov rast až o takmer 13 %. Dopyt po novom bývaní je v USA vysoký, stavebné firmy teda zvyšujú aj výstavbu nových nehnuteľností. Spoza brehu Atlantiku boli taktiež zverejnené predbežné PMI indexy za marec. Tie sa už však nevyvíjali tak priaznivo ako v Európe. Index PMI vo výrobe v USA klesol o -0,8 bodu na úroveň 53,4 bodu, PMI v službách a kompozitný klesli zhodne o -0,9 bodu. Paradoxne tu trhy očakávali o niečo vyššie hodnoty ako vo februári. Doláru v závere týždňa nepomohli ani výsledky marcových objednávok tovarov dlhodobej spotreby, kde síce realita predčila očakávania trhu [rast o 1,4 %]. Podľa predbežných výsledkov rástli objednávky v marci tempom 1,7 %, pričom ale ešte za predchádzajúci mesiac bol ich rast revidovaný nahor na úroveň 2,3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices