prirodna katastrofa
Ilustračné PHOTO: © European Union

EÚ zvýši podporu pre regióny, ktoré postihli prírodné katastrofy

Výbor stálych predstaviteľov Rady podporil návrh o zvýšení podpory EÚ pre regióny, ktoré postihli zemetrasenia, záplavy, suchá a iné prírodné katastrofy. Podiel EÚ na nákladoch spojených s rekonštrukciou by sa zvýšil až na 90 %.

V porovnaní so súčasným príspevkom vo výške 50 % by išlo o takmer dvojnásobok finančného príspevku EÚ pre niektoré regióny. Rozhodnutie umožňuje maltskému predsedníctvu začať rokovania s Európskym parlamentom.

„Každý človek, ktorý videl následky prírodnej katastrofy na vlastné oči, vie, aký zničujúci môže byť jej dosah na životy ľudí. Nedokážeme zabrániť prírodným katastrofám, ale môžeme podporiť postihnuté regióny a pomôcť im pri obnove. To je dôvod, prečo sme prijali toto rozhodnutie,“ vyhlásil Ian Borg, maltský parlamentný tajomník pre fondy EÚ a predseda Rady.

Zvýšenie miery financovania z EÚ by sa vzťahovalo na platby z Európskeho fondu pre regionálny rozvoj (EFRR). Celkový objem financovania z EFRR EÚ vo výške približne 196,4 miliardy EUR na roky 2014 – 2020 by sa nezmenil.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Zvýšená miera financovania z EFRR EÚ by dopĺňala finančnú pomoc, ktorú EÚ už poskytuje zo svojho fondu solidarity. Z fondu solidarity sa môže uvoľniť suma do výšky 500 miliónov EUR ročne určená na pomoc členským štátom, ktoré sa musia vysporiadať s prírodnými katastrofami.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices