palmový olej
PHOTO © European Union

EÚ chce, aby sa palmový olej prestal používať do biopalív

Palmový olej veľa nestojí a preto ho dnes nájdeme všade. Od zemiakových lupienkov, cez kozmetiku až po biodiesel. Na to, aby sa mohli tieto palmy pestovať, sa však vyrubujú obrovské plochy lesov, zvieratá tak nemajú kde žiť a hynú od hladu. A o tom, či je vôbec zdravý pre človeka, sa tiež vedú debaty. Európsky parlament bude v utorok hlasovať o správe, kde požaduje zavedenie európskych certifikátov a aby sa do roku 2020 prestal palmový olej používať do biopalív.

V pondelok a utorok bude Európsky parlament rokovať a hlasovať o správe, kde požaduje prísnejšie environmentálne štandardy pre palmový olej, ktorého pestovanie spôsobuje odlesňovanie obrovských oblastí na celom svete. Pred tridsiatimi rokmi sa nepoužíval takmer vôbec, dnes ho nájdeme takmer všade – v margarínoch, čokoládových  nátierkach, čipsoch, kozmetike, čistiacich prostriedkoch či biopalivách. Poslanci by boli najradšej, keby sa v biopalivách prestal používať úplne –  a to do roku 2020. Pre ostatné výrobky požadujú certifikáciu o jeho pôvode a spôsobe jeho výroby.

Najviac palmového oleja sa pestuje v Ázii, Afrike, Severnej a Južnej Amerike. Jeho najväčšími vývozcami sú Indonézia a Malajzia. Na to, aby sa mohli tieto palmy pestovať, sa vyrubujú obrovské plochy lesov a zvieratá tak nemajú kde žiť. Z palmového oleja, ktorý sa dováža do EÚ, sa až 46% používa na výrobu biopalív.

Viac..  Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

„EÚ je druhým najväčším konzumentom palmového oleja na svete. Aj keď sa v tejto veci snaží byť rozhodujúcim hráčom pri obmedzovaní jeho produkcie,“ vysvetľuje česká poslankyňa Kateřina Konečná (GUE/NGL), autorka správy, o ktorej bude hlasovať parlamentné plénum.

„Domnievam sa, že ako Európsky parlament by sme v tejto veci mali byť veľmi ambiciózni a Komisii by sme mali jasne povedať, že palmový olej nepatrí do biopalív, že ho tam nechceme,“ dodáva.

Katastrofálne ekologické dopady 

Vzácne tropické ekosystémy, ktoré pokrývajú 7% povrchu Zeme, sú pod ustavičnou hrozbou deforestácie. Tá spôsobuje lesné požiare, vysychanie alebo znečistenie riek či eróziu pôdy.  Palmový olej okrem toho zabíja mnohé divo žijúce zvieratá. Nosorožce, tigre alebo orangutany prichádzajú kvôli vyrubovaniu lesov o svoj priestor na život a mnohé umierajú od hladu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices