Valenciano
Europoslankyňa Elena Valenciano. PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci: Migračné toky treba riešiť na globálnej úrovni

Až 277 miliónov ľudí žilo v roku 2015 v inej krajine, než v ktorej sa narodili. 20 miliónov z týchto ľudí sú utečenci, ktorí museli svoju vlasť opustiť kvôli tomu, že tam zúria konflikty, alebo sa porušujú ľudské práva. Európsky parlament sa bude tento týždeň znovu zaoberať tým, ako riešiť migráciu. Poslanci Elena Valenciano (S&D, ES) a Agustín Díaz de Mera (EPP, ES), autori najnovšej správy EP o migrácii, sú presvedčení, že migračné toky treba riešiť na globálnej úrovni.

Veľké výzvy si vyžadujú globálne riešenia

Obrovské migračné vlny predstavujú pre našu spoločnosť, jednotlivcov ako aj pre medzinárodné organizácie veľké, doteraz nevídané výzvy.

„Musíme plne prejaviť našu zodpovednosť a poskytnúť humanitárnu pomoc, ktorú si táto kríza vyžaduje. Ak však chceme dosiahnuť skutočné riešenie, musíme riešiť aj mnohé komplexné príčiny migrácie, či už sú to konflikty, extrémna chudoba alebo klimatické zmeny,“ vysvetľuje Elena Valenciano. „Vyžaduje si to celosvetovú odozvu, potrebujeme pracovať spoločne,“ dodáva Agustín Díaz de Mera.

Obaja poslanci sú autormi správy o riešení pohybov utečencov a migrantov, o ktorej bude tento týždeň rokovať a hlasovať parlamentné plénum. Parlament by mal byť podľa nich zaangažovaný do migračných dohôd s tretími krajinami a naša migračná politiky by nemala byť založená len na bezpečnosti, no aj na solidarite a rešpektovaní ľudských práva.

„Nemôžeme tu hovoriť len o hraničných kontrolách. Potrebujeme diskutovať aj o tom, ako lepšie rozdeliť zodpovednosť,“ objasňuje Diaz de Mera.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Kampaň OSN – Together

V správe sa hovorí aj o kampani OSN s názvom Together. Jej cieľom je zmeniť v ľuďoch negatívne vnímanie, ktoré majú o migrantoch a utečencoch. Ľudia prichádzajúci z iných krajín boli pre hosťovské krajiny prínosom a to po stáročia. Dnes sa proti nim v mnohých krajinách vedú nenávistné reči.

„Migrácia sa pričinila o bohatstvo mnohých krajín, ktoré sa jej dnes obracajú chrbtom,“ ľutuje Agustín Díaz de Mera. „Musíme zmeniť súčasnú negatívnu rétoriku ohľadne migrácie. Nemali by sme ju vnímať ako hrozbu, ale niečo prirodzené a niečo, čo v Európe vlastne potrebujeme. Čo sa týka utečencov, je potrebné pripomenúť si, že máme nielen morálnu ale aj právnu povinnosť pomôcť im. Majú právo na ochranu. Všetky demokratické politické sily v Európe by preto mali zdvojnásobiť svoje úsilie a vysvetliť to svojim občanom. Inak sa nám nepodarí zastaviť nebezpečné xenofóbne a anti-imigračné nálady, ktoré sú v mnohých krajinách na vzostupe,“ dodáva Elena Valenciano.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices