Fabian Picardo
Šéf gibraltarskej vlády Fabian Picardo. PHOTO: © European Union- EP.

Gibraltár odmieta byť obeťou brexitu, tvrdí premiér

GIBRALTÁR / Šéf gibraltarskej vlády Fabian Picardo kritizoval predsedu Európskej rady Donalda Tuska, že chce dať Španielsku právo veta pri rozhodovaní o budúcnosti vzťahov tejto britskej enklávy s EÚ po odchode Británie z Únie. Budúcnosť Gibraltáru, ktorý susedí so Španielskom, sa stala prvým výraznejším konfliktným bodom začínajúcich rozhovorov medzi Londýnom a Bruselom o brexite.

Britská premiérka Theresa May v pondelok uviedla, že Británia počká do konca mesiaca, kým bude známy definitívny postoj EÚ k otázke Gibraltáru.

Podľa textu, ktorý predložil v piatok predseda Európskej rady Tusk a ktorý by sa mal stať základom pre rokovanie s Britániou o brexite, nebude platiť dohoda EÚ s Britániou o Gibraltáre, pokiaľ jej nebude predchádzať dohoda Británie so Španielskom. Tuskov návrh musia schváliť prezidenti a premiéri 27 členských krajín EÚ, ktorí sa zídu na samite koncom apríla.

Predseda vlády Gibraltaru Picardo obvinil Španielsko, že sa snaží Gibraltár zastrašiť a EÚ toto zastrašovanie podľa neho dovoľuje. Gibraltár nedovolí, aby sa stal „esom v rukáve“ pri rokovaní o brexite, prehlásil podľa agentúry Reuters Picardo. „Gibraltár patrí obyvateľom Gibraltáru a my chce zostať Britmi,“ konštatoval.

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson povedal, že suverenitu Gibraltáru nejde zmeniť bez jednoznačnej podpory a súhlasu tamojších obyvateľov a Británie. Premiérka Theresa May uistila, že Británia nikdy nepristúpi na to, aby o Gibraltári rozhodovalo Španielsko.

Picardo zdôraznil, že Európska únia by mala z návrhu textu pre rokovanie o brexite odstrániť odkaz na Gibraltár, ktorého obyvatelia v referende jednoznačne hlasovali pre zotrvanie Británie v EÚ.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Španielsky minister zahraničných vecí Alfonso Dastis prehlásil, že španielska vláda „je prekvapená tónom britských komentárov“ ohľadne Gibraltáru. „Vyzerá to, ako by strácali svoju pevnú chladnokrvnosť,“ povedal. Poukazoval nepochybne na slová bývalého vodcu britských konzervatívcov Michaela Howarda, ktorý v nedeľu povedal, že Británia by bola ochotná brániť Gibraltár podobným spôsobom, ako bránila pred 35 rokmi Falklandy.

Británia v stredu, 29. marca, oznámila svoj zámer odísť z Európskej únie. Po niekoľkých týždňoch príprav by rozhovory mali začať na prelome mája a júna a európsky blok by Spojené kráľovstvo malo opustiť na jar 2019. Európska únia ponúkla Španielsku možnosť vetovať čast dohody s Britániou, pokiaľ by nesúhlasilo s riešením o Gibraltáre. Ostrov bol do roku 1713 súčasťou Španielska.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices