pocitac
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Aké sú vaše počítačové zručnosti? Otestujte sa, štartuje IT Fitness test 2017

V utorok bol IT Asociáciou Slovenska za podpory podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku a ďalších partnerov z akademického a súkromného sektora oficiálne spustený 6. ročník testovania IT zručností Slovákov. Testovanie bude prebiehať od začiatku apríla do konca júna 2017 a zapojiť sa môže každý – bez ohľadu na vek, profesiu či zameranie.

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek k tomu uviedol:  „Digitálne zručnosti sú v súčasnosti rovnako dôležité ako vedieť čítať, písať či počítať. Dnes už polovica všetkých zamestnancov v EÚ sedí za počítačom a takmer 90 percent všetkých pracovných miest si vyžaduje aspoň základný stupeň digitálnych zručností. Na zmeranie svojich reálnych IT vedomostí Slovákom každoročne pomáha IT Fitness test. Verím, že test podnieti mnohých ľudí prehĺbiť si svoje IT zručnosti a tiež povzbudí mladých ľudí, aby si vybrali štúdium v tejto oblasti.“ 

Zámer realizovať testovanie IT zručností v Slovenskej republike – IT Fitness test – vznikol ešte v roku 2009 ako súčasť iniciatívy Európskej komisie Týždeň IT zručností (eSkills Week). Stal sa jednou z najúspešnejších aktivít kampane Európskej komisie vôbec, pričom na Slovensku sa do testovania zapojilo doteraz vyše 120 tisíc účastníkov, pričom len v minulom ročníku to bolo  21 500 účastníkov. Aktuálne testovanie je súčasťou kampane Európskej komisie Digital Skills and Jobs, ktorú na Slovensku koordinuje Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania.

Viac..  Peter Pollák: Nová legislatíva o umelej inteligencii možno už o dva roky nebude stačiť

Tento rok už po šiesty krát budú mať Slováci možnosť overiť si svoje počítačové zručnosti, vedomosti o internete a sociálnych sieťach, či online marketingu a pripojiť sa tak k úspešných absolventov predchádzajúcich ročníkov IT Fitness testu. Po  absolvovaní testu získa každý účastník certifikát, ktorý môže priložiť k svojmu CV pri uchádzaní sa o zamestnanie.

IT Fitness test si môže urobiť každý Slovák na stránke www.itfitnesstest.sk aj z pohodlia domova. Celé testovanie pozostáva z 30 otázok z týchto IT oblastí: internet, bezpečnosť a počítačové systémy, kolaboratívne nástroje a sociálne siete, kancelárske nástroje, komplexné úlohy a online marketing. K dispozícii sú dve verzie testu – jedna pre základné školy a druhá – náročnejšia verzia pre  študentov stredných a vysokých škôl.

Úlohy testu sú rozdelené do šiestich základných oblastí. Test je zameraný na zistenie úrovne základných a pokročilejších znalostí v oblasti IT, kompetencií v oblasti vytvárania a prezentovania informácií (kancelársky softvér, internet), ako aj praktických zručností pri vyhľadávaní a spracovávaní informácií (zdroje, hľadanie a triedenie, komunikácia).

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices