theresa may
Britská premiérka Theresa May. PHOTO: © European Union.

Britská premiérka navrhla zachovanie voľného pohybu počas Brexitu

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May, ktorá spustila proces oddelenia Británie od EÚ, očakáva takzvanú „fázu realizácie“, ktorá bude trvať zhruba dva roky. Počas tejto doby sa voľný pohyb z Británie do Európy a späť nezmení.

Britská premiérka ponúkla návrhy ako by tento „proces realizácie“ vystúpenia z EÚ mohlo prebiehať. Pokiaľ si Británia chce zachovať status quo, kým neukončia proces Brexitu, bude musieť rešpektovať Európske pravidlá, ktoré zakotvujú štyri slobody:

  1. voľný pohyb osôb
  2. voľný pohyb kapitálu
  3. voľný pohyb tovaru
  4. slobodné poskytovanie služieb

„Akonáhle sa dohodneme na tom, ako bude vyzerať náš vzťah v budúcnosti, bude nevyhnutné, aby prišlo obdobie, kedy naše obchodné cesty a vlády budú nastavovať systém a tak napredovať,“vyjadrila sa May na návšteve v Saudskej Arábii. Uvádza spravodajský server Reuters.

Obavy ohľadom imigrácie z EÚ, kvôli ktorým si Briti zvolili Brexit, bude britská vláda rešpektovať a to tak, že sa nebude zúčastňovať jediného Európskeho trhu, čím by museli povoliť voľný pohyb. Po úplnom odčlenení bude Veľká Británia kontrolovať svoje hranice a imigráciu.

Viac..  Po eurokandidátke SaS sú známe už aj niektoré mená ďalších strán

Nové obchodné podmienky ale Británia nebude schopná zaviesť pred ukončením procesu odchodu z EÚ v roku 2019. Podľa premiérky je dôvodom „právna situácia, na základe ktorej môže Európska Únia riadiť obchodné rokovania.“ Na druhej strane to pokladá za pozitívne, pretože každý má právo vedieť ako budúce vzťahy a dohody budu vyzerať.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices