roaming
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Toto sú nové sadzby za dátový roaming v zahraničí, europarlament schválil ich rapídne zníženie

Európsky parlament vo štvrtok schválením stropov pre veľkoobchodné ceny roamingu odstránil poslednú prekážku na ceste k zrušeniu maloobchodných roamingových príplatkov. Používatelia mobilných telefónov tak od 15. júna zaplatia za hovory, textové správy a sťahovanie dát v inom členskom štáte EÚ rovnakú sumu ako doma.

Stanovením stropov pre veľkoobchodné ceny roamingu poslanci odstránili poslednú prekážku zrušenia maloobchodných roamingových poplatkov. Parlament nariadenie schválil pomerom hlasov 549 (za): 27 (proti): 50 (zdržalo sa hlasovania).

Ide o veľké víťazstvo pre európskych spotrebiteľov,‟ vyhlásila spravodajkyňa Miapetra Kumpula-Natri (S&D, FI). „Roamingové poplatky prestanú od 15. júna existovať. Užívatelia cestujúci naprieč Európou si budú môcť skontrolovať e-maily, pozrieť si mapy, umiestniť na sociálnej sieti fotku, telefonovať či zasielať textové správy bez dodatočných nákladov,‟ dodala.

Súvislosti 

Neformálna dohoda vyjednávačov EP a zástupcov Rady (ministrov) EÚ na stropoch veľkoobchodných cien roamingu stanovuje maximálnu sumu, ktorú si telekomunikační operátori môžu vypýtať za využívanie ich sietí na prenos roamingových hovorov, textových správ a dát. Veľkoobchodné ceny roamingu pritom nepriamo ovplyvňujú telefónne účty spotrebiteľov. 

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Nižšie cenové stropy dátových prenosov umožnia používateľom mobilných telefónov pri cestách do zahraničia v rámci Únie prístup k väčšiemu množstvu dát, a teda k širšiemu audiovizuálnemu obsahu. Nariadenie by tiež mohlo prispieť k otvoreniu trhu pre malých a virtuálnych telekomunikačných operátorov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices