europsky-parlament
Európsky parlament. PHOTO: © European Union.

Európsky parlament chce zakázať používať palmový olej

ŠTRASBURG / Vďaka tomu, že Európania konzumujú obrovské množstvo palmového oleja, bol už vyklčený dažďový prales veľký ako Portugalsko. Európsky parlament chce, aby sa v Únii už nemohol používať palmový olej, ktorý sa vyrába vďaka odlesňovaniu inde vo svete.

Európska únia patrí k najväčším dovozcom palmového oleja na svete a používa sa v obrovskom množstve produktov „Pre svoju cenovú dostupnosť sa veľmi využíva v energetickom priemysle, ale aj potravinárskom. Napríklad v keksíkoch, ale aj v kozmetike, rúžoch, pracích prostriedkoch,“ povedala europoslankyňa Jana Žitňanská.

Napríklad v juhovýchodnej Ázii zmizlo z povrchu zemského 9 miliónov hektárov dažďového pralesa. „To, čo by sme si nikdy nedovolili na ploche EÚ nedovolili urobiť, to kľudne tolerujeme, alebo dokonca aj našimi obchodnými praktikami si akoby vynucujeme robiť v treťom svete,“ povedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

Viac..  Zapojte sa do hlasovania o ocenenie Natura 2000, súťaží aj Slovensko

Europoslanci navyše upozorňujú, že na plantážach pracujú najmä deti. Vypaľovanie pralesov tiež spôsobuje úhyn a migráciu obrovského množstva zvierat, ako napríklad žiráf, tigrov, či nosorožcov. „Nemôžeme sa tváriť, že ochraňujeme životné prostredie tým, že využívame alternatívne zdroje ako palmový olej a pritom likvidujeme inú časť zemegule,“ povedala europoslankyňa Monika Smolková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices