online
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európsky parlament sa obáva nárastu nenávistných prejavov a falošných správ

Klamlivé správy nie sú ničím novým, no v dnešnej dobe sa šíria oveľa ľahšie a to aj vďaka sociálnym sieťam. Až 46% Európanov sleduje správy na sociálnych sieťach, pričom mnohí si ich predtým, ako ich zverejnia na svojom profile, neoveria. Až 6 z 10 „správ“ je zdieľaných bez toho, aby si ich ľudia predtým prečítali. Online prostredie nahráva do kariet aj propagande a nenávistným komentárom. O tom, aké nebezpečenstvo to predstavuje pre našu spoločnosť, rokoval minulý týždeň Európsky parlament.

Falošné správ

Internetom sa dnes čoraz viac šíria informácie, ktoré sa vydávajú za žurnalistiku, no ktorých hlavným cieľom je zmiasť ich čitateľov. Podľa Oxfordského slovníka sa slovom roka 2016 stal výraz „post-pravdivý“ (post-truth), ktorý „označuje okolnosti, keď objektívne fakty majú menší vplyv na utváranie verejnej mienky ako apelovanie na city a osobné názory“.

Nejde o nič nové, klamlivé informácie existovali aj predtým, no sociálne siete, kde môže každý zverejňovať, čo sa mu páči, tento problém len zvýraznili. Počas posledných troch mesiacov prezidentskej kampane v USA, pritiahli falošné správy na Facebooku viac pozornosti ako skutočné spravodajstvo.

Odkiaľ sa vzali?

Na internete možno dnes nájsť obsah, ktorého hlavným cieľom je pritiahnuť pozornosť a prilákať ľudí na konkrétne webstránky za účelom zvýšenia návštevnosti a tým pádom aj príjmov z reklamy. Horšie je, keď ide o dezinformácie, ktorých cieľom je ovplyvňovať verejnú mienku a podkopávať nohy politických súperom. Rusko takto „bojuje“ vo svojej hybridnej vojne s Ukrajinou. Mnoho dezinformácií sa objavilo aj počas americkej prezidentskej kampane.

Ako sa k tomu môže postaviť EÚ?

Počas stredajšej plenárnej debaty sa ukázalo, že poslanci v tejto otázke nie sú zajedno. Niektorí preferujú, aby na to dohliadali samotné internetové firmy, iní by radi videli právne predpisy a pokuty. Našli sa aj takí, ktorí sú zásadne proti akejkoľvek regulácii, vidia v tom pokusy o „zapchatie úst internetu“, umlčiavanie nesúhlasných politických názorov a boja sa vytvárania orwellovských ministerstiev pravdy.

 „Cenzúra nie je alternatívou,“ vyhlásila holandská poslankyňa Marietje Schaake. Dodala však, že si nie je istá tým, či „Sillicon Valley alebo Marc Zuckerberg nevytvárajú vlastne našu realitu a naše pravdy.“

Podľa Andrewa Lewera (ECR, UK) je ťažké definovať, čo sú to nenávistné komentáre. Boj proti nim považuje za chvályhodný, no varuje, že „môže viesť k cenzúre.“ 

Tanja Fajon (S&D, SL) privítala kódex Európskej komisie voči nenávistným prejavom, no vyzvala ju k tomu, aby zvážila, či nepotrebujeme aj legislatívne opatrenia. Taktiež by rada videla pokuty pre tých, ktorí neodstránia falošný alebo ilegálny obsah. Jej rakúsky kolega Josef Weidenholzer s ňou súhlasí v tom, že „kódex správania sa je dôležitým krokom, no dobrovoľné pravidlá nestačia.“

O potrebe právnych opatrení je presvedčená aj Monika Hohlmeier (EPP, DE). „Máme slobodu názoru, no alternatívne fakty neexistujú, sú len fakty. Na to, aby sme mohli efektívne reagovať na úrovni EÚ, sú potrebné právne opatrenia,“ vyhlásila.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Martina Michels (GUE/NGL, DE) naopak, považuje za naivné dúfať, že s reguláciou sa nám problém podarí vyriešiť. „Ak sa pozriete na príčiny populizmu, nenávistných prejavov a pod., tie nie sú na internete, sú v spoločnosti samotnej a preto musíme zmeniť spoločenskú klímu,“ povedala.

„Žiadna technológia nie je natolľo sofistikovaná, aby dokázala vyhodnotiť, či ide o prejavy nenávisti, alebo nie,“ pripomenula Julia Reda (Zelení/ESA, DE). Myslí si, že ak sa budeme spoliehať len na technológiu, obetiam tak nepomôžeme a uškodíme tým len slobode prejavu. Riešenie vidí v tom, aby sme viac investovali do vymáhania práva a aby sme uľahčili nahlasovanie prípadov na internete.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices