nasilie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci riešili nútené sobáše maloletých

V rozvojových krajinách je každé tretie dievča vydaté pred dovŕšením svojich osemnástich rokov a každé deviate ešte predtým, ako má pätnásť. Po sobáši väčšinou prestanú chodiť do školy, čo výrazne zhoršuje ich vyhliadky do budúcnosti. Nehovoriac o komplikáciách počas tehotenstva a pôrodu, kvôli ktorým mnohé prichádzajú o život. V utorok 11. apríla o tomto probléme a ako ho riešiť, diskutovali členovia výboru pre práva žien a podvýboru pre ľudské práva.

Do manželstva sú nútené dievčatá aj chlapci, no problém sa viac týka dievčat – až 82% sobášov s deťmi. Ich miera na celom svete sa pomaly znižuje, no s rastom populácie rastie ich počet.

Sobáše s maloletými sa dejú na celom svete, no najviac sa tento problém vyskytuje v južnej Ázii a subsaharskej Afrike. Najviac takýchto manželstiev sa uzatvára v Nigeri (77%), Bangladéši (74%) a Čade (69%).  Európsky parlament prijal minulý týždeň na plenárnom zasadnutí uznesenie, kde vyzýva bangladéšsku vládu, aby odstránila právne medzery vo svojej legislatíve proti sobášom s mladistvými. Tamojšie právne normy totiž umožňujú v „špeciálnych prípadoch“ výnimky, čo sa týka minimálneho veku pre uzatvorenie manželstva (18 rokov pre dievčatá a 21 pre chlapcov). Nestanovujú však žiadne kritériá a nevyžaduje sa pritom súhlas samotného dieťaťa alebo dospievajúceho.

Za veľa môže chudoba a konflikty

Mnohé takéto manželstvá má na svedomí chudoba, rodové nerovnosti a strach rodičov o svoje deti predovšetkým v čase konfliktov alebo prírodných pohrôm.  Anna Maria CORAZZA BILDT (EPP, SE) počas debaty hovorila o zúfalých rodičoch v utečeneckých táboroch, ktorí v sobáši vidia lepšiu budúcnosť pre svoje deti.

Nedávny prieskum medzi sýrskymi utečencami v Libanone ukázal, že 24% dievčat vo veku 15 až 17 rokov bolo už vydatých. Odhaduje sa, že počet sobášov s maloletými je u utečencov zo Sýrie štyrikrát vyšší ako pred konfliktom.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Čo sa dá proti tomu robiť?

Poslanci aj prítomní odborníci počas debaty hovorili, že je potrebné pracovať priamo s deťmi, a miestnymi komunitami v záujme zmeniť sociálne normy, garantovať prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a právnemu poradenstvu.

 „Všetky parlamenty by mali prijať zákony na ochranu detí a najmä na to, aby dievčatá neboli zbavené svojej dôstojnosti a aby sa o svojom živote mohli rozhodovať samé,“ povedal Pier Antonio Panzeri (S&D, IT), predseda podvýboru pre ľudské práva.

Profesor Benyam Dawit Mezmur, šéf výboru OSN pre práva detí podčiarkol dôležitú úlohu regionálnych organizácií a švédsky detský ombudsman Fredrik Malmberg vyzval členské štáty EÚ, aby skoncovali s dvojitými štandardmi pre deti utečencov. „Naša legislatíva a naše inštitúcie musia rovnako chrániť všetky deti,“ vyhlásil.

Šéfka výboru pre práva žien Vilija BLINKEVIČIŪTĖ (S&D, LT) pripomenula, že počet nútených predčasných manželstiev sa zníži, keď budú mať dievčatá prístup v vzdelávaniu a keď budú ekonomicky nezávislé.

„Keď vyriešime problém sobášov s deťmi, môžeme sa pustiť do celej série ďalších problémov,“ povedala Lakshmi Sundaram z organizácie Girls nor Brides. Vysvetlila, že tieto sobáše brzdia úsilie v iných oblastiach, ako je napríklad násilie na ženách, školská dochádzka detí alebo boj proti AIDS.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices