zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 14. týždňa 2017

DRAGHI TLMIL ŠPEKULÁCIE O SKOROM RASTE SADZIEB V EUROZÓNE

SLOVENSKO: Ratingová agentúra Moody’s zlepšila ratingový výhľad našej krajiny zo stabilného na pozitívny. Samotný rating zostáva nezmenený na úrovni A2. Dôvodom zlepšenia nášho ratingového výhľadu je podľa agentúry očakávaný rýchly ekonomický rast v najbližších 3 rokoch a klesajúci verejný dlh v pomere k HDP. „Ekonomický rast Slovenska by v nadchádzajúcich rokoch mal byť ťahaný hlavne rastúcimi investíciami, rastúcou výrobou v automobilovom priemysle a taktiež vyššou spotrebou domácností vďaka zlepšujúcej sa kúpyschopnosti nášho obyvateľstva. K pozitívnemu vývoju verejného dlhu prispieva aj lepší výber daní a lepšia efektívnosť vládnych výdavkov,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA: Uplynulý týždeň bola zverejnená finalizácia výsledkov indexov nákupných manažérov PMI vo výrobe v eurozóne a v Nemecku za marec, ktoré potvrdili priaznivé prvotné odhady na rekordných úrovniach za posledné roky. Index PMI v službách a kompozitný PMI index v eurozóne dopadli mierne horšie ako hovorili prvé odhady. Napriek tomu je aktivita v ekonomike eurozóny veľmi dobrá, kompozitný PMI index dosiahol v marci najvyššiu úroveň za posledných takmer 6 rokov.

Za eurozónu prišli okrem PMI indexov ešte priaznivé dáta aj z trhu práce a priaznivo sa vyvíjala aj PPI inflácia. Miera nezamestnanosti vo februári klesla o 0,1 p. b. na úroveň 9,5 %, čo aj trhy očakávali. Medziročné ceny výrobcov v eurozóne vo februári rástli vyšším tempom [o 4,5 %] oproti predošlým 3,9 % a odhadovaným 4,2 %-ám.

Pozitívne prekvapenie priniesli maloobchodné tržby v eurozóne, ktoré medziročne vo februári vzrástli o 1,8 % oproti januárovej hodnote [1,5 %]. Trhy očakávali rast tržieb len na úrovni jedného percenta. Aj medzimesačne rástli februárové tržby maloobchodníkov slušným tempom, a to o 0,7 % oproti januárovému rastu o 0,1 %.

Prezident ECB Mario Draghi vo svojom minulotýždňovom prejave tlmil špekulácie ohľadne rastu sadzieb ešte v tomto roku a vyzdvihol dôležitosť stimulačných opatrení. Zopakoval, že centrálna banka bude do konca roka pokračovať vo svojich mesačných nákupoch aktív v objeme 60 mld. EUR a k zvyšovaniu sadzieb dôjde až po určitom čase ako sa ukončí kvantitatívne uvoľňovanie. Európska mena voči doláru po týchto slovách prudko oslabila. Na Draghiho slová nadviazal hlavný ekonóm ECB Praet, ktorý dodal, že sadzby zostanú na súčasných úrovniach dlho po ukončení nákupov aktív zo strany ECB.

NEMECKO: Priaznivé dáta prišli uplynulý týždeň aj z Nemecka. Odhady prekonala nielen obchodná bilancia, ale aj nemecká priemyselná produkcia. Februárová výroba v nemeckom priemyselnom sektore totižto medziročne vzrástla o 2,5 %, čo výrazne prekonalo očakávania len na úrovni 0,5 %. Taktiež prekvapil aj medzimesačný rast na úrovni 2,2 %, pričom odhady počítali s miernym poklesom oproti januáru.

Viac..  Maloobchodný predaj v eurozóne aj v celej EÚ medzimesačne vzrástol

USA: Index nákupných manažérov PMI vo výrobe v marci mierne klesol oproti februáru z úrovne 53,4 bodu na 53,3 bodu a ISM index vo výrobe sa taktiež znížil z 57,7 bodu na 57,2 bodu. Sklamanie priniesol aj ISM index z nevýrobného sektora, keďže aktivita v americkom nevýrobnom sektore v marci klesla o -2,4 bodu na úroveň 55,2 bodov.

Priemyselné objednávky spoza druhého brehu Atlantiku vo februári naplnili trhové očakávania a dosiahli rast o 1,0 %, avšak oproti minulému mesiacu sa tempo ich rastu o niečo spomalilo. Pozitívne sa vyvíjali aj americké objednávky tovarov dlhodobej spotreby, ktoré vzrástli o 1,8 %.

Minulotýždňové údaje z amerického trhu práce boli zmiešané. V marci totiž na US trhu práce podľa ADP reportu pribudlo až 263 tisíc pracovných miest, pričom odhad bol len na úrovni 185 tisíc. ADP report je „predskokanom“ oficiálnych vládnych štatistík z trhu práce a v podstate indikuje ich vývoj. Oficiálne štatistiky boli zverejnené minulý piatok, pozitívne čísla ADP reportu ale nepotvrdili. Trhy síce očakávali mierny pokles v tvorbe pracovných miest za marec [180 tis.], avšak nie až taký výrazný ako reálne bol. Oficiálne čísla totiž ukázali, že nových pracovných pozícií pribudlo v marci len 98 tis., čo je výrazný pokles oproti februárovej úrovni 219 tisíc novovytvorených pracovných miest. Miera nezamestnanosti v krajine však klesla v marci o 0,2 p. b. na 4,5 %. Medziročné tempo rastu priemernej hodinovej mzdy v marci mierne spomalilo o 0,1 p. b. na úroveň 2,7 %, čo bolo ale v súlade s očakávaniami.

Zo zápisnice Fed-u vyplynulo, že by centrálna banka ešte v tomto roku chcela začať s obmedzovaním bilancie, ktorá od začiatku finančnej krízy prudko vzrástla. Fed bude teda podľa ekonomického vývoja zvažovať, kedy prestane reinvestovať peniaze z maturovaných dlhopisov do nových dlhopisov. Ako vyplýva zo zápisu zástupcovia centrálnej banky si nie sú istí vývojom inflácie a ekonomického rastu v budúcnosti v súvislosti s plánmi prezidenta Donalda Trumpa, avšak sú za postupné zvyšovanie sadzieb.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices