Európsky komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis spolu s členmi regionálneho výboru vyjadrili podporu európskej politike v oblasti udržateľnosti potravinových zdrojov. Túto víziu považujú za dôležitú, lebo EÚ ako najväčší vývozca poľnohospodárskych produktov musí dbať o udržanie životaschopnej produkcie, ale aj rozumné hospodárenie s prírodnými zdrojmi.
Prezident Regionálneho výboru Markku Markkula povedal: “Potrebujeme reorganizovať potravinársky sektor a znížiť environmentálne dopady, podporiť milióny zamestnancov v tomto priemysle a dodať každému občanovi zdravé potraviny. Ak chceme vytvoriť skutočne udržateľnú politiku v oblasti potravín, musíme viac podporovať poľnohospodársky sektor na miestnej úrovni.”
S rastom svetovej populácie sú otázky zabezpečenia zdravej výživy pre občanov čoraz naliehavejšie. Zo 17 cieľov pre trvalo udržateľný rozvoj (odstránenie chudoby, ochrana planéty, zabezpečenie prosperity a podobne) sa deväť z nich vzťahuje k poľnohospodárstvu a k prístupu k organickým, čerstvým a miestnym potravinám.
Komisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis tvrdí: “Občania musia mať jednoduchý a cenovo dostupný prístup k bezpečným a výživným potravinám. Bohužiaľ, v mnohých našich mestách sa dostávajú k nezdravému jedlu alebo k lacnejšej, no nie čerstvej zelenine či k ovociu . To musíme zmeniť.”
Podľa poslancov je dôležité pokračovať v rozvoji alternatívnych potravinárskych sietí, vrátane farmárskych trhov, miestnych potravín či bioproduktov, kde sú cenovo dostupné a vysoko kvalitné potraviny od miestnych výrobcov. Okrem toho zdôrazňujú význam strategického plánovania na miestnej úrovni pre znižovanie nežiaduceho vplyvu na životné prostredie.