Le Pen
Marine Le Pen. PHOTO: © European Union- EP.

Francúzsko žiada EP, aby povolil stíhanie Le Penovej v kauze asistentov

Francúzski vyšetrovatelia žiadajú Európsky parlament (EP), aby zbavil imunity poslankyňu Marine Le Penovú, čím by umožnil jej prípadné trestné stíhanie v kauze údajného zneužitia prostriedkov určených na platy poslaneckých asistentov.

Prípad sa týka podozrení, že asi dve desiatky asistentov europoslancov Le Penovej strany Národný front (FN) boli oficiálne zamestnané v EP, avšak v skutočnosti žiadnu takúto prácu nevykonávali. Namiesto toho sa mali venovať straníckej práci v rámci FN.

O zbavenie imunity Marine Le Penovej v tejto záležitosti žiadajú podľa agentúry AP francúzski vyšetrujúci sudcovia. Ich žiadosť by mala Európskemu parlamentu oficiálne doručiť francúzska vláda, oznámila parížska prokuratúra.

Príslušnú žiadosť už koncom marca vyšetrovatelia zaslali francúzskemu ministerstvu spravodlivosti, uviedol zdroj z tamojšej justície, ktorý citovala agentúra DPA.

Marine Le Penovú, ktorá patrí medzi favoritov nadchádzajúcich prezidentských volieb vo Francúzsku, už začiatkom marca zbavil EP imunity v súvislosti s iným vyšetrovaním. To sa týka zverejnenia fotografií brutálnych vrážd spáchaných extrémistickou džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS) na sociálnej sieti Twitter.

Viac..  Šefčovič poprial Pellegrinimu úspešný výkon mandátu v časoch mimoriadnych výziev

Samotná Le Penová všetky obvinenia voči svojej osobe a voči FN považuje za nepodložené a politicky motivované. Medializované kauzy sa doposiaľ neodrazili na zníženej podpore francúzskych voličov, ktorí sa chystajú v prezidentských voľbách podporiť Le Penovú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices