auto
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Prieskum európskych šoférov: Slováci majú strach z agresívnych vodičov

BRATISLAVA / Slovenskí vodiči sa cítia ráno pri šoférovaní unavení. Toto je len jeden z údajov veľkého prieskumu nadácie z Francúzka. Tá sledovala správanie vodičov v jedenástich európskych krajinách. Prieskum ukázal, že po konzumácii alkoholu si sadnú za volant bez problémov Gréci. Druhé miesto patrí patrí Belgičanom a tretie Francúzom. „Za najrizikovejší faktor pri šoférovaní vodiči považujú požitie alkoholu alebo omamných látok. Posielanie sms správ je na treťom mieste,“ povedala hovorkyňa Vinci Autoroutes Mia Bajáková.

Podľa tohto prieskumu sú najzodpovednejšími vodičmi Švédi, Nemci a Holanďania. Naopak, najmenej zodpovední vyšli z prieskumu už druhý rok v rade Taliani a Gréci. Ospalosť za volantom priznali Francúzi. Až 81% Slovákov povedalo, že cítia ráno pred jazdou únavu. Slováci si myslia, že proti únave za volantom môžu bojovať počúvaním hudby. Briti zase otvárajú okná a vodičom z Holandska pomáha jedenie.

Ak Grékov nahnevajú iní vodiči, tak si zanadávajú, Španieli vytrubujú a Poliaci priznali, že nemajú problém zastaviť a veci si vysvetľovať osobne. „Slovenskí vodiči podľa tohto prieskumu majú strach zo šoférov, ktorí sú agresívni. Zároveň sa ale vyjadrili, že nemajú problém z auta vystúpiť a vysvetliť si veci zoči-voči,“ hovorí Bajáková.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Najmenej ohľaduplní sú voči ostatným šoférom Francúzi, ktorí zabúdajú aj na používanie smeroviek. „Z obiehania na diaľnici po pravej strane sú najviac vinní Nemci. Švédi sa vyjadrili, že sa radi nalepia na vodiča, ktorý ich rozčúlil,“ vysvetľuje Bajáková.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices