londyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Britov čakajú 8. júna predčasné parlamentné voľby

LONDÝN / Britská Dolná snemovňa podporila zámer premiérky Theresa May vypísať predčasné parlamentné voľby na 8. júna. Pre hlasovala aj časť opozície.

Výsledný pomer hlasov bol 522 ku 13. Na schválenie predčasných volieb bol potrebný súhlas dvoch tretín poslancov, teda aj časti opozície. Opoziční predáci už po utorkovom prekvapivom ohlásení zámeru premiérky usporiadať predčasné voľby vyjadrovali tejto myšlienke podporu, a tak výsledok stredajšieho hlasovania poslancov nie je prekvapením.

May v stredu pred poslancami zopakovala, že predčasné voľby sú šancou, ako v Británii prekonať rozpory ohľadom nadchádzajúcich rokovaniach o odchode krajiny z Európskej únie.

Voľby majú podľa nej zabrániť konfliktu priorít v najcitlivejších záverečných fázach dvojročných rokovaní s Bruselom. Riadny termín parlamentných volieb by pripadol na rok 2020.

„Domnievam sa, že v tejto chvíli obrovského národného významu by tu vo Westminsteri mala panovať jednota, nie rozpory,“ povedala May parlamentu pred hlasovaním. „Preto je správne a zodpovedné, aby sme všetci hlasovali pre všeobecné voľby,“ dodala premiérka.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Pozorovatelia očakávajú, že Konzervatívna strana premiérky má šancu po voľbách v parlamente posilniť o ďalšie zhruba stovku mandátov. To by May dalo dostatočný mandát až do roku 2022 k rokovaniam o brexite a uzatváraní následných dohôd.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices