mikolasik
Europoslanec Miroslav Mikolášik. PHOTO: Archív MM.

Miroslav Mikolášik: Ekologické problémy v Indonézii vo veľkej miere spôsobujú aj Európania

Slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik tvrdí, že palmový olej, ktorý Únia vo veľkom dováža je jednou z príčin ekologických problémov v Indonézii. Riešenie je podľa neho jednoduché, začať nahrádzať olej zdravšou alternatívou.

Prečo je podľa vás palmový olej taký rozšírený?

Má viaceré zaujímavé vlastnosti. Je nahraditeľný, keď sa používa ako biopalivo do motorov alebo ako podklad pre biopalivá, podobne ako pri európskej repke olejnej. Už v minulosti som opakovane protestoval proti politike s repkou olejnou. Na jednej strane kričíme, že by sme mali účelovo využívať ornú pôdu, že by sme mali hospodáriť rozumne a na strane druhej osievame obrovské plochy ornej pôdy, ktorú uberáme poľnohospodárom. Na pôde určenej pre potraviny testujeme extenzívne repku olejnú, z ktorej potom robíme palivo a znečisťujeme životné prostredie. Pri palmovom oleji je to podobné. My Európania, tým že olej stále kupujeme, spôsobujeme to, čo by sme si nikdy neželali v Európe – problém v oblasti ochrany prírody. Ten nám však nevadí, keď je to v Indonézii.

V čom spočívajú tieto ekologické problémy?

Najmä na Sumatre je vyklčovaný pôvodný les, kde sú vzácne rastliny a zvieratá. Všetko to padne na úkor extenzívneho pestovania pre výrobu palmového oleja. Hovoríme o ploche až 9 miliónov hektárov pôdy, čo predstavuje napríklad celú plochu Portugalska. Na jednej strane je deforestácia, na druhej ničenie tamojšieho životného prostredia a ekologickej rovnováhy, na tretej využívanie palmového oleja aj tam, kde by sme ho vedeli nahradiť moderným aj zdravým spôsobom.

Aké alternatívy máte na mysli?

Napríklad v zmrzlinárskom priemysle, ktorý má určité požiadavky na zloženie produktu. Palmový olej sa v súčasnosti v tomto priemysle masívne používa. Pritom by mohol byť nahradený mliečnymi výrobkami, ktoré by sme zas brali od našich európskych producentov. Slovenskí a českí mliekari sa napríklad sťažujú, že by vedeli vyrobiť potrebné množstvo mliečnych produktov, no sú pre takýchto výrobcov v porovnaní s lacnou pracovnou silou príliš drahí. Všetko je lacnejšie, ekonomickejšie a nebojím sa povedať, že aj pokryteckejšie a to ako zo strany správania sa európskych obchodníkov, tak aj zo strany Únie, ktorá toto ticho toleruje. Verím, že sa algoritmy správania budú meniť a že náš prístup k tejto téme bude ekologickejší, humánnejší a obchodne spravodlivejší.

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Spomínali ste problém s lacnou pracovnou silou. Táto diskusia v Európskom parlamente ešte len začína alebo sa už hovorí aj o nejakých riešeniach?

Je to beh na dlhé trate. Jednou diskusiou o palmovom oleji nezmeníme veľké geopolitické a sociálne rozdiely. Robotník v Nemecku, v Španielsku alebo vo Francúzsku má okolo seba prostredie Európskej únie. To znamená, že sú ceny potravín a ceny práce na určitej úrovni a vyrovnávanie sa s rozvojovým alebo tretím svetom ešte istý čas potrvá. Chápem, že sa výrobcovia a obchodníci snažia prísť k zisku tým, že svoje prevádzky prenášajú na územia mimo Európskej únie, kde je lacná pracovná sila, no na druhej strane je potrebné, aby miera využitia takéhoto chovania bola spravodlivá. Nemôže to byť len o využívaní pre profit, ale do obchodu treba zapojiť aj ľudskú dimenziu.

Myslíte si, že je náhrada palmového oleja tradičnejšími výrobkami tým pravým riešením?

Som presvedčený, že toto by bola cesta aj v iných oblastiach. Mohli by sme sa vrátiť k  vyváženému použitiu jednotlivých zložiek, k tradičným receptúram, ktoré sú osvedčené a ktoré pomáhajú našej domácej výrobe. Je to aj poskytnutie možnosti na odbyt pracovníkov v poľnohospodárstve, ktorí sú nielen na Slovensku, ale aj v iných európskych štátoch.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

O vik

Odporúčame pozrieť

ocel

Výrobcovia ocele z EÚ sú pod veľkým tlakom. Indonézske obmedzenia ohrozujú ďalšie pracovné miesta

EÚ začala spor v Svetovej obchodnej organizácii (WTO) proti indonézskym obmedzeniam na vývoz surovín používaných …

Consent choices