Lajcak Kapverdy
Minister Miroslav Lajčák a Luis Filipe Tavares, minister zahraničných vecí a komunít a minister obrany Kapverdskej republiky počas prijatia. PHOTO: Archív MZV.

Lajčák: Vysoko si cením rozhodnutie kapverdskej vlády zrušiť vízovú povinnosť pre občanov EÚ

Na historicky prvú návštevu Slovenskej republiky pricestoval do Bratislavy minister zahraničných vecí a komunít Kapverd Luís Filip Tavares. Návšteva je súčasťou diplomatickej ofenzívy tejto ostrovnej republiky súvisiacej s 10. výročím vzniku Osobitného partnerstva EÚ – Kapverdská republika s cieľom rozšíriť partnerstvo a spoluprácu s členskými krajinami EÚ.

Táto téma dominovala aj stretnutiu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom a nadväzovala na pracovnú cestu ministra na Kapverdy v novembri 2016, keď v zastúpení Vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú politiku Federicy Mogheriniovej viedol ministerský dialóg a následne inicioval viacero konkrétnych návrhov na doplnenie spolupráce medzi EÚ a Kapverdami.

Kapverdskú republiku vnímame ako  dôležitého partnera v regióne, s ktorým EÚ udržiava úzke vzťahy už viac ako tri desaťročia, a ktorý môže byť – pokiaľ ide o vyznávanie demokratických hodnôt – príkladom pre mnohé iné africké krajiny. Desať produktívnych rokov spolupráce nám dáva príležitosť zhodnotiť, kam sme dospeli a načrtnúť oblasti rozvoja na nasledujúce roky, smerom k vytváraniu strategického partnerstva. Vysoko si cením pozitívny signál v tomto smere, ktorým je rozhodnutie kapverdskej vlády zrušiť vízovú povinnosť pre občanov EÚ a to už od mája tohto roka,“ povedal M. Lajčák.

Návšteva sa stala tiež dobrou príležitosťou na potvrdenie záujmu o spoluprácu na bilaterálnej úrovni, kde vidíme možnosti predovšetkým v oblasti cestovného ruchu a turizmu, kde majú Kapverdy predpoklady na to, aby sa stali obľúbenou destináciou turistov zo Slovenska. Priestor sa však ponúka aj v ekonomickej rovine, v sektore obnoviteľných energií, poľnohospodárstve a pri čistení vodných zdrojov, ako aj v oblasti kultúry a študentskej výmeny, osobitne na platforme Spoločenstva portugalsky hovoriacich krajín ktorého pridruženým pozorovateľom sa SR stala v novembri minulého roka.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Kapverdská republika je jedným z nemnohých príkladov fungujúcej africkej demokracie a právneho štátu, spojencom EÚ v Afrike a jedinou krajinou, s ktorou má EÚ dohody o zjednodušení vydávania víz a readmisii. Zastávajú s EÚ spoločné hodnoty a postoje, ktoré sa usilujú presadzovať na africkej úrovni, od demokratického vládnutia cez migráciu po klimatické zmeny.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices