zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 15. týždňa 2017

ZVYŠOVANIE ÚROKOVÝCH SADZIEB V ČR ZATIAĽ NIE JE AKTUÁLNE

USA: Uplynulý pondelok vo večerných hodinách mala prejav šéfka Fed-u Janet Yellenová, ktorý však nepriniesol nič nové. Yellenová zopakovala, že Fed sa blíži k dosiahnutiu svojich cieľov v oblasti zamestnanosti a inflácie. Podľa jej slov aktuálna nezamestnanosť na úrovni 4,5 % je pod úrovňou úplnej zamestnanosti, ktorú si „určil“ Fed. „Zhodnotila, že americkej ekonomike sa darí dobre, keďže zamestnanosť rastie a inflácia sa blíži k cieleným dvom percentám. Téme zvyšovania úrokových sadzieb sa nevenovala, avšak jej vyjadrenia podporujú rast úrokov v blízkej dobe. V stredu sa dostal k slovu aj americký prezident Donald Trump, čím poslal dolár prudko nadol. Ten sa totižto vyjadril, že podľa neho je dolár príliš silný a že je naklonený nízkym úrokovým sadzbám,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Medziročný marcový rast amerických cien výrobcov [2,3 %] si prilepšil oproti februáru o 0,1 percentuálneho bodu, avšak očakávania trhu naopak hovorili o mierne väčšom raste. Priaznivo sa vyvíjali aj údaje z amerického trhu práce, kde nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti dosiahli 234 tisíc, avšak trhy počítali s nárastom týchto žiadostí až na úroveň 245 tisíc. Ekonomický sentiment podľa University of Michigan za apríl svojou hodnotou 98,0 bodu prekonal nielen očakávania trhu, ale aj marcové čísla na úrovni 96,9 bodu.

ČESKÁ REPUBLIKA: Guvernér Českej národnej banky [ČNB] Rusnok v rozhovore pre české Hospodářské noviny uviedol, že zvyšovanie úrokových sadzieb zatiaľ nie je aktuálne. Prvé zvýšenie sadzieb očakáva na konci tohto roka alebo až na začiatku roka 2018. Ako argument uviedol tri hlavné dôvody. Prvým je, že ČNB chce počkať, kým sa koruna zastabilizuje po tom, ako predminulý týždeň ukončili svoj intervenčný režim. Koruna ešte môže byť podľa Rusnoka dlhšiu dobu volatilná, napriek tomu, že počas týchto prvých dní po ukončení intervencií je viac – menej pokojná a k výraznejším „šokovým“ pohybom nedochádza. Druhým dôvodom pre vyčkávanie so zvyšovaním sadzieb je inflačný vývoj. ČNB si chce byť istá, že rast inflácie je stabilný a nespôsobujú ho len krátkodobé výkyvy spôsobené napríklad ropou. A tretím dôvodom je, že ČNB nechce so zvýšením sadzieb výrazne predbehnúť ECB, aby nedošlo k silnému posilňovaniu sa koruny.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Inflácia v marci v Českej republike medziročne vzrástla o 2,6 % [vo februári 2,5 %] a medzimesačne sa nezmenila. Pod medziročný rast spotrebiteľských cien sa podpísali hlavne drahšie pohonné hmoty a alkoholické a tabakové výrobky. Naopak, zlacnel plyn, teplo a teplá voda.

EUROZÓNA: Medziročný rast priemyselnej produkcie vo februári predstavoval 1,2 %, čo je síce zrýchlenie oproti januárovému rastu [revidovaný nadol] na úrovni 0,2 %, avšak trhy očakávali takmer dvojpercentný rast výroby. Sklamanie z dát za priemysel kompenzoval priaznivý vývoj indexu ZEW vyjadrujúceho očakávania spotrebiteľov, ktorý vzrástol za apríl o 0,7 bodu na úroveň 26,3 bodu. Tento index bol takisto zverejnený aj za Nemecko, kde výrazne prekonal očakávania trhu, a taktiež aj marcovú úroveň. Oproti predchádzajúcemu mesiacu index vzrástol o 6,7 bodu na úroveň 19,5 bodu. Za Nemecko bol zverejnený aj index ZEW vyjadrujúci súčasnú situáciu, ktorý takisto dopadol viac ako priaznivo. Aprílová hodnota na úrovni 80,1 bodu je najvyššia hodnota od júla 2011. Oproti marcu index vzrástol o 2,8 bodu. Štvrtkový makro kalendár priniesol finalizácie odhadov inflácie CPI. Medziročný rast marcových spotrebiteľských cien v Nemecku sa potvrdil na úrovni 1,6 %, čo je výraznejší pokles oproti februárovému 2,1 %-nému rastu. Aj inflácia HICP bola potvrdená v súlade s odhadom na úrovni 1,5 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices