cesta
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koniec diaľničným známkam, Brusel chce jednotný mýtny systém

Koniec diaľničným známkam, ale aj ich kupovaniu pred vstupom do každej krajiny, cez ktorú prechádzame. Brusel chce zaviesť na diaľniciach jednotný mýtny systém.

Postupne sa do neho budú zapájať všetky členské krajiny. Problémom je, že každá krajina má svoj systém a ten sa musí ujednotiť.„Slovenská republika dá sa povedať, že predbehla svoju dobu vo svojom zadaní, vo svojich požiadavkách na vybudovanie mýtneho systému, takže my máme ten náskok a vieme ho zúžitkovať, nebude to vyžadovať také dodatočné investície, ako napríklad v Českej republike,“ povedal zo spoločnosti Skytoll Anton Bodis.

Mýtny systém na Slovensku, rovnako ako nemecký je už založený na pokrokových technológiách a vozidlá sledujeme pomocou satelitu. Krajiny, ktoré takýto systém nemajú, budú si ho musieť zadovážiť.

Brusel sa však prikláňa k tomu, aby sa zrušili časovo obmedzené diaľničné známky. Teda by sa už nekupovali na 10 dní, mesiac, alebo rok a platili by sme za prejdené kilometre. „Čo teda znamená, že platí len ten, kto jazdí a zaplatí len toľko, koľko reálne prejde,“ povedala hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

Viac..  Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament schválil zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej EÚ

Európsky parlament odhlasoval zavedenie jednodňovej diaľničnej známky v celej únii. Zmeny požadovali europoslanci, podľa ktorých …

Consent choices