vlajka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Rok 2018 by mal byť Európskym rokom kultúrneho dedičstva

Vo štvrtok 27. apríla bude Európsky parlament hlasovať o návrhu, aby bol rok 2018 vymenovaný za Európsky rok kultúrneho dedičstva. Je to práve ono, ktoré dáva každej krajine jej osobnú identitu. A nielen to. Je dôležitou súčasťou nášho hospodárstva, v kultúrnom sektore totiž pracuje mnoho ľudí. Investície doň preto nie sú žiadnou stratou. Viac o tejto iniciatíve a jej dôležitosti sa dozviete v rozhovore s poslancom Mirceaom Diaconum (ALDE, Rumunsko).

„Chceme vrátiť kultúrne dedičstvo späť do povedomia verejnosti. Dať mu dôstojnosť, ktorú si zaslúži, a tak posilniť našu identitu. Zároveň chceme znovuobjaviť to, čo z nás robí Európanov,“ hovorí spravodajca Mircea Diaconu. Parlamentu sa po rokovaniach s Komisiou a Radou podarilo pre rok kultúrneho dedičstva zabezpečiť rozpočet vo výške 8 miliónov eur. Peniaze sa budú čerpať z existujúcich fondov a využijú sa na rozličné verejné podujatia a aktivity. Ide o investíciu s veľkou návratnosťou. „Štúdie v odvetví preukázali, že investovanie jedného eura má návratnosť viac než 20 eur,“ dodáva Diaconu.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Sektor kultúrneho dedičstva zamestnáva v EÚ priamo 300 000 ľudí. Okrem toho nepriamo vytvára ďalších 7,8 milióna pracovných miest. Vyplýva to zo správy Cultural Heritage Counts for Europe.

Hlavnými cieľmi tohto Európskeho roka je podporovať kultúrne dedičstvo v rámci kultúrnej rozmanitosti a medzikultúrneho dialógu, zvýšiť jeho prínos pre spoločnosť a ekonomiku a propagovať ho aj navonok. To, že EÚ si chce budúci rok uctiť svoje kultúrne dedičstvo, je odozvou na ničenie kultúrnych pamiatok na Blízkom východe.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices