lepenová
Marine Le Pen. PHOTO: redakcia/red.

Vo Francúzsku si dnes volia prezidenta: Môžu vyhrať extrémisti a ohroziť Slovensko

V nedeľu sa vo Francúzsku koná prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom 47 miliónov voličov rozhodne o tom, ktorí dva z 11 kandidátov postúpia do druhého kola. Za favorita je naďalej považovaný centrista Emmanuel Macron, hneď za ním sa pohybuje Marine Le Penová. Nasleduje Emmanuel Macron (Vpred, En marche!) a Jean-Luc Mélenchon (Nepoddajné Francúzsko, FI).

Po štvrtkovom útoku v centre Paríža, pri ktorom stúpenec Islamského štátu zastrelil policajta, sú bezpečnostné zložky v najvyššej pohovovosti. Na pokojný priebeh volieb bude dohliadať až 50-tisíc policajtov a 7-tisíc vojakov.

Postup ani jedného z dvojice Macron a Le Penová do druhého kola prezidentských volieb nie je úplne istý. Stále sa môže vrátiť do hry bývalý favorit, kandidát tradičnej pravice François Fillon, ktorý po škandáloch v prieskumoch klesol až na tretie miesto.

Veľa nerozhodnutých voličov

Na štvrtom mieste sa drží podľa prieskumov predstaviteľ radikálnej ľavice Jean-Luc Mélenchon, ktorému sa za týždeň pred voľbami zdvojnásobila podpora voličov.

Neistota výsledkov je daná vysokým počtom nerozhodnutých voličov, ktorých je až okolo 30 percent. Volebná účasť sa odhaduje na 78 percent.

Volebné miestnosti sa uzavrú na väčšine územia o 19:00. V niektorých veľkých mestách sa bude hlasovať až do 20:00. Až potom budú známe prvé odhady. Belgické médiá môžu s prvými číslami prísť skôr, pretože nie sú obmedzené francúzskymi zákonmi zakazujúcimi uverejňovanie odhadov pred uzavretím všetkých volebných miestností.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Tisíce policajtov a vojakov

Francúzske úrady pripravili prísne bezpečnostné opatrenia. Na pokojný priebeh volieb bude dohliadať v 67 000 volebných miestnostiach okolo 50 000 policajtov a 7 000 vojakov.

Už v sobotu hlasovali voliči na francúzskych ostrovoch. Záujem bol vysoký aj v zahraničí na západnej pologuli, kde mohli záujemcovia voliť na francúzskych konzulátoch. V sobotu môžu voliť aj francúzski voliči v európskych krajinách.

Agentúra Reuters pripomína, že prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v čase platnosti výnimočného stavu i obáv z ďalších možných útokov, ktoré zosilneli v utorok po tom, ako boli v juhofrancúzskom prístavnom meste Marseille zadržaní dvaja muži podozriví z plánovania atentátu. Francúzska rozviedka upozornila hlavných kandidátov volieb na bezpečnostné riziká.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices