papez
Pápež František. PHOTO: © European Union.

Pápež František: Utečenecké tábory pre migrantov sú ako koncentračné

RÍM / Pápež František odsúdil Európu za to, ako sa správa k migrantom. Podľa neho sú tábory, v ktorých sa migranti zdržiavajú podobné koncentračným táborom.

Podľa pápeža Františka pácha Európa „samovraždu“, keď svoje hranice zatvára pred prichádzajúcimi migrantmi. Okrem toho odsúdila hlava cirkvi aj podmienky v zariadeniach, v ktorých migranti žijú.

Pápež dúfa vo väčšiu štedrosť severných krajín

Na druhej strane však František ocenil krajiny, ktoré čelia najväčšiemu prílevu migrantov, a to Taliansko a Grécko. Skritizoval však medzinárodné dohody, ktoré prerozdeleniu migrantov bránia. Vyjadril tiež nádej, že severnejšie regióny budú štedrejšie podľa vzoru ostrovov Lesbos či Lampedusa.

„Ak by každá obec v Taliansku prijala dvoch migrantov, bolo by miesto pre všetkých,“ povedal pápež.

František viedol špeciálnu omšu na riečnom ostrove v centre Ríma. Omša bola venovaná spomienke na novodobých kresťanských mučeníkov. Vo svojej kázni sa odklonil od pripraveného textu a hovoril o stretnutí s utečencom a jeho troma deťmi počas návštevy záchytného tábora na gréckom ostrove Lesbos.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Omša na počesť novodobých kresťanských mučeníkov

Muž povedal pápežovi, že je moslim. Videl ako mu „teroristi“ zavraždili manželku, keď odmietla odhodiť svoj kríž. Podľa Františka sú takýto migranti zadržiavaní v zariadeniach, ktoré vzhľadom na ich preplnenosť pripomínajú koncentračné tábory.

Pred pápežovou kázňou sa veriacim prihovorili aj priatelia a príbuzní zavraždených kresťanov, vrátane sestry katolíckeho kňaza Jacqua Hamela. Ten zahynul minulý rok vo veku 86 rokov pri útoku moslimských extrémistov vo Francúzsku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices