Emmanuel Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. PHOTO: © European Union-EP.

Spočítané. V prvom kole vyhral Macron, druhá skončila Le Pen

PARÍŽ / V záverečnej bitke francúzskych prezidentských volieb sa o štrnásť dní stretne centrista Emmanuel Macron a nacionalistka Marine Le Pen. Podľa konečných výsledkov zverejnených v pondelok skoro ráno ovládol prvé kolo Macron s 23,75 percentami hlasov. Pre Le Pen hlasovalo 21,53 percent voličov.

Obom politikom sa podarilo poraziť tradičný systém dvoch najsilnejších strán, z ktorých vychádzali doterajšie hlavy Francúzska. Konečné výsledky zverejnilo ministerstvo vnútra.

V hlavnom meste iba päť percent

Na treťom mieste skončil zástupca republikánov François Fillon (19,91%) a tesne za ním kandidát krajnej ľavice Jean-Luc Mélenchon (19,64%).

Piatu priečku obsadil socialista Benoit Hamon, pre ktorého hlasovali iba 6,35 percenta zúčastnených voličov. To je najhorší výsledok socialistov v prezidentských voľbách za niekoľko desiatok rokov.

Celkom sa o prezidentské kreslo uchádzalo jedenásť kandidátov. Volebná účasť dosiahla 78,69 percenta. To je o niečo menej než v predošlých prezidentských voľbách v roku 2012, kedy prišlo v prvom kole hlasovať až 80,42 percent voličov.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

​Rovnako ako na celofrancúzskej úrovni sa aj v Paríži najviac voličov vyslovilo pre Macrona. Hlas mu odovzdalo 34,8 percenta voličov. Druhý skončil v hlavnom meste Fillon (26,4%) a tretí Mélenchon (19,6%). Le Pen dostala v Paríži iba päť percent hlasov.

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v nedeľu 7. mája.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Poľnohospodári vo viacerých krajinách EÚ protestujú proti opatreniam

Poľnohospodári vo Francúzsku, Poľsku, Rumunsku i viacerých ďalších európskych krajinách v posledných dňoch blokujú cestné …

Consent choices