miskov
Juraj Miškov, predseda strany SKOK - Európski liberálni demokrati. PHOTO: redakcia/archív SKOK.

Juraj Miškov: Vo Francúzsku vyhrala Európska únia

Európa si po víkende a prvom kole francúzskych prezidentských volieb nahlas vydýchla. A môže sa pred druhým kolom, ktoré sa bude konať 7. mája a v ktorom prieskumy favorizujú nedeľňajšieho víťaza Emmanula Macrona poriadne nadýchnuť. Bývalý minister hospodárstva, centrista, liberál a zakladateľ hnutia En March! (Vpred!) postavil svoju kampaň na jasnej proeurópskej orientácii a odmietnutí akýchkoľvek úvah o vystúpení Francúzska z EÚ. Kampaň, ktorej ústrednou témou bol “frexit” tak dopadla jasne v prospech Európskej únie, ked’kandidáti presadzujúci vystúpenie, šéfka Národného Frontu Le Penová a nacionalista Dupont-Aignan získali spolu iba 26 percent.

Po víťazstve proeurópskeho prezidentského kandidáta Alexandra Van der Bellena v rakúsku, porážke Geerta Wildersa v Holandsku tak ide už o tretie dôležité víťazstvo v boji o spoločnú Európu. Zdá sa, že strach ľudí z izolacionizmu a neistej budúcnosti je silnejší ako obavy zo silnejšej integrácie európskeho spoločenstva. Ešte je priskoro na neodôvodnený optimizmus, ale vyzerá to tak, že euroskeptická vlna, ktorú spustila finačná kríza, neskôr posilnila kríza Eurozóny a menila na tsunami migračná kríza v roku 2015 začína pomaly slabnúť. Dôležitý však bude nielen výsledok druhého kola vo Francúzsku, ale aj výsledok nemeckých parlamentných volieb na jeseň tohto roku. Doterajšie prieskumy sú však Európskej únii naklonené, pretože obaja favoriti nemeckých volieb, kresťanskí demokracii a socialisti majú jasnú proeurópsku orientáciu, kým xenofóbna a antiúnijná AfD má vo všetkých prieskumoch menej ako 10%.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Výsledky holandských, francúzskych a nemeckých volieb budú silným signálom aj pre mnohých slovenských populistov a tak je možné čoskoro očakávať zmenu naratívu politikov i na Slovensku. Euroskepticizmus jednoducho prestane byť aj podľa slovenských prieskumov “trendy”, čo bude mať za následok oslabenie doterajšej protieurópskej rétoriky Fica, Sulíka či Kollára. Je preto veľmi pravdepodobné, že kotlebovci nakoniec zostanú vo svojom džiháde proti Európskej únii a za “slovexit” úplne osamotení. A presne tak by to malo byť.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK – Európski liberálni demokrati a bývalý minister hospodárstva.

O Juraj Miškov

Bývalý poslanec NR SR, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices