lajcak tajani
Minister Miroslav Lajčák a predseda EP Antonio Tajani počas prijatia. PHOTO: Archív MZV.

Lajčák: EÚ musí urobiť závažné zmeny v komunikácii smerom k občanom

Brexit a postavenie občanov EÚ v Spojenom kráľovstve, jednota EU27 ako základný princíp pri rokovaniach s Londýnom, budúcnosť EÚ v multipolárnom svete – to boli hlavné témy, ktoré rezonovali počas stretnutia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s predsedom Európskeho parlamentu Antoniom Tajanim, ktorý sa v Bratislave zúčastnil na Konferencii predsedov parlamentov členských štátov EÚ.

Ako to v rozhovore minister zdôraznil, sme s europoslancami na jednej lodi, pokiaľ ide o priority EÚ v nadchádzajúcich rokovaniach so Spojeným kráľovstvom – právne postavenie občanov EÚ na britských ostrovoch po rozchode a finančné vyrovnanie.

„Rešpektujeme nezastupiteľnú úlohu, ktorú v tomto procese bude zohrávať Európsky parlament, ktorý v konečnom dôsledku povie ÁNO alebo NIE dosiahnutej dohode. Sme zástancami toho, aby proces bol sekvenčný, aby sme sa najprv dohodli, ako sa rozídeme a až potom rokovali o budúcich vzťahoch,“ povedal M. Lajčák, pričom vyzdvihol návrh usmernení vypracovaných Európskou komisiou, ktorý má schváliť Európska rada už nadchádzajúcu sobotu na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli.

V otázke budúcnosti EÚ sa M. Lajčák a A. Tajani zhodli, že odkaz rímskeho summitu je jasne čitateľný: dôležitá je jednota 27-ky, obnovenie vzájomnej dôvery medzi členskými štátmi a európskymi inštitúciami a návrat únie späť k občanom. „Slovensko je silne proeurópskou krajinou, ktorá dosiahla najvyššiu možnú mieru integrácie. Musíme hľadieť do obdobia po brexite, na úlohu, ktorú by EÚ mala hrať ako globálny hráč v multipolárnom svete. Na túto rolu v poslednom čase akoby zabúdame, z hľadiska budúcnosti je však mimoriadne významná,“ uviedol minister, podľa ktorého EÚ musí urobiť závažné zmeny v komunikácii smerom k občanom – vysvetľovať výhody členstva, propagovať dosiahnuté výsledky a poukazovať na ďalší potenciál pre spoluprácu.

Viac..  Europarlament prijal nové pravidlá transparentnosti pre politickú reklamu

S predsedom Európskeho parlamentu diskutoval M. Lajčák aj o ďalších aktuálnych otázkach, ako sú migrácia, terorizmus či vzťahy s Tureckom.

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices