Orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union- EP.

Nový maďarský zákon o vyššom vzdelávaní považuje mnoho europoslancov za útok na akademické slobody

Nový maďarský zákon o vyššom vzdelávaní, ktorý je vnímaný ako cielený útok na Stredoeurópsku univerzitu (CEU), sprísnenie pravidiel pre mimovládne organizácie, automatické zadržiavanie žiadateľov o azyl a takzvaná národná konzultácia s názvom Zastavme Brusel. Aj o týchto témach diskutovali poslanci s prvým podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom a predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Nový maďarský zákon o vyššom vzdelávaní považuje mnoho poslancov za útok na akademické slobody. Mimovládne organizácie sú zase terčom záujmu maďarskej vlády preto, lebo úradujúca administratíva sa snaží potlačiť kritické hlasy v krajine, vyhlásila v rozprave časť zákonodarcov EÚ.

Európska únia sa podľa niektorých poslancov iba pasívne prizerala systematickému rozkladu demokracie v Maďarsku. V súčasnosti podľa nich dozrel čas na prísnejšie opatrenia.

Ďalší poslanci však bránili postup maďarskej vlády dôvodiac, že aj občianska spoločnosť potrebuje pravidlá fungovania. Zdôraznili tiež, že členské štáty majú právo regulovať spôsob, akým je poskytované vzdelávanie na ich území. Maďarsko je podľa nich terčom útokov len preto, že Budapešť odmietla politiku otvorených hraníc a multikultúrnu ideológiu.

Podpredseda EK Frans Timmermans uviedol, že právna analýza Komisie týkajúca sa nového zákona o vyššom vzdelávaní potvrdila nesúlad tejto normy s právnym poriadkom EÚ a oznámil spustenie takzvaného postupu pre porušenie zmluvných povinností. Kriticky sa tiež vyjadril k dotazníku maďarskej vlády, ktorý podľa neho obsahuje nepravdivé tvrdenia o zámeroch Európskej únie.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Maďarský premiér Viktor Orbán kontroval, že obvinenia, podľa ktorých chce jeho vláda zatvoriť CEU, sú nepravdivé a národná konzultácia je demokratickým nástrojom. Návrh zákona o mimovládnych organizáciách bol vypracovaný na základe právnych noriem platných v Spojených štátoch amerických, vyhlásil. Dodal tiež, že aj keď je jeho cieľom reforma EÚ, oddanosť Maďarska Európe je nespochybniteľná.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices