plenarne zasadnutie
Plenárne zasadnutie EP. PHOTO: © European Union- EP.

Podľa niektorých europoslancov by sa Turecko nikdy nemalo stať plnoprávnym členom EÚ

Európa nezatvára Turecku dvere, najnovší vývoj v krajine ju však núti hľadať alternatívy vstupu Turecka do EÚ. To bol hlavný odkaz mnohých poslancov, ktorý v stredu diskutovali s komisárom pre rozširovanie Johannesom Hahnom o budúcich vzťahoch Únie s Ankarou.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani v úvode rozpravy vyzval Ankaru, aby rešpektovala základné práva, na ktorých je Európa vystavaná. Zároveň však zdôraznil, že Európa nie je islamofóbny svetadiel a nezatvára pred Turkami svoje dvere.

Mnohí poslanci vyjadrili v rozprave sklamanie nad spôsobom, akým prebehlo turecké referendum o ústavných zmenách, ktoré odobrilo výrazné rozšírenie prezidentských právomocí, a označili ho za nespravodlivé. Podľa nich nastal čas na prehodnotenie vzťahov medzi EÚ a Tureckom, ktoré by malo viesť k novej kapitole vzájomnej spolupráce.

Podľa niektorých poslancov by sa Turecko nikdy nemalo stať plnoprávnym členom EÚ. Ďalší stále dúfajú, že bude stačiť dočasné pozastavenie prístupových rokovaní s možnosťou ich obnovenia v prípade, že Turecko zmení svoje aktuálne smerovanie.

Nové vzťahy medzi EÚ a Tureckom by sa podľa poslancov mali zamerať okrem iného na rozšírenie colnej únie, zintenzívnenie vzájomného obchodu, posilnenie výmenných programov študentov a väčšiu spoluprácu v oblasti bezpečnosti a migrácie. Časť poslancov tiež presadzuje podporu demokratických síl v Turecku, nakoľko milióny Turkov si podľa nich naďalej želajú vstup do Európskej únie.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Ďalší postup 

Výbor EP pre zahraničné veci začne 2. mája diskutovať o výročnom uznesení k pokroku Turecka v prístupových rokovaniach. Prvotný návrh uznesenia, ktorého autorkou je poslankyňa Kati Piri (S&D, NL), vyzýva Európsku úniu na pozastavenie prístupových rokovaní s Tureckom, pokiaľ dôjde k zavedeniu ústavného balíka do praxe bezo zmien.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices