fico
Premiér Robert Fico. PHOTO: © European Union.

Bieloruská návšteva: Fico chce s diktátorskou krajinou viac obchodovať

BRATISLAVA / Premiér Róbert Fico privítal na úrade vlády bieloruského premiéra Kobjakova. Bielorusko je známe aj tým, že je poslednou krajinou v Európe s režimom diktatúry. Fico si myslí, že by sme s touto krajinou mali udržiavať bližšie obchodné vzťahy.

„Sme krajiny, ktoré sú si mentálne, kultúrne, jazykovo veľmi blízke a nemáme žiadne otvorené politické otázky,“ vyhlásil Fico. O spoluprácu má záujem aj Bielorusko, okrem iného vďačí Slovensku za podporu pri zrušení sankcií, ktoré Európska únia uložila Bielorusku.

Ako bude vyzerať spolupráca

Premiéri podpísali bilaterálnu dohodu o spolupráci v oblasti vedy a technológií. Podpísali aj memorandum o metrológii, normalizácii a skúšobníctve. Návšteva sa nepáčila aktivistom, ktorí pred úradom vlády poukazovali na porušovanie ľudských práv v Bielorusku. „My sme tu pri príležitosti, aby sme pripomenuli Ficovi, že by sa mal s pánom Kobjakovom rozprávať aj o inom ako o biznise.“

Podľa nášho premiéra sa nebudeme miešať do vnútorných záležitostí krajín, venovať sa budú predovšetkým ekonomickej spolupráci. Tá nám môže otvoriť dvere do eurázijského priestoru, najmä Ruska. „Vitebsk je na hraniciach s Ruskou Federáciou, v podstate neexistujú žiadne bariéry, aby sa odtiaľto produkcia posúvala ďalej do Euroázijského priestoru,“ pokračuje Fico.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Premiéri vyzdvihli už existujúcu spoluprácu na vývoji onkologických liekov, ale aj v oblasti energetiky. Otvoriť majú aj novú spoločnú firma, ktorá vyrába vojenské optické zariadenia. Zhodou okolností je to spoločnosť, v ktorej kedysi pracoval premiér Kobjakov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices